Közélet

8 éve vesztette el Szeged a vonzerejét

8 éve vesztette el Szeged a vonzerejét

2023. március 20., hétfő
8 éve vesztette el Szeged a vonzerejét

Magyarország lakossága 1980 óta folyamatosan csökken, azonban Szeged állandó lakossága 8 évvel ezelőttig még növekvő tendenciát mutatott. Jelenleg rohamléptekben néptelenedik, miközben a környező kistelepülések gyarapodnak. Cikksorozatunk első részében Szeged és a közeli települések állandó lakosságának változását vizsgáljuk meg.

Az előzetes népszámlálási adatok is jól mutatják Szeged elnéptelenedését, azonban a Belügyminisztérium honlapján minden minden évben közzéteszik a települések állandó lakosainak számát, amelyből részletesebben leszűrhetjük a folyamatokat.

Szeged 2015. január elsején még 166.214 állandó lakossal rendelkezett, azóta átlagosan több mint 1000 fővel csökken évente. 2023. január elsején már csak 157.252 fő élt Szegeden.

A drasztikus csökkenés időpontjának kezdete pedig pontosan egybeesik számos környező település fordulópontjával, amelyek elnéptelenedés helyett jelentős növekedésnek indultak. Ilyen például Sándorfalva, amely lakossága 2015-re 8182 főre csökkent, azóta pedig töretlenül ível felfelé, idén már elérte a 8582 lakost. Azonban akadnak olyan települések is, amelyek már hosszú ideje gyarapodnak, mint például Mórahalom, ahol több mint 20 éve nő a lakosság, 2003-ban 5.669 fő élt a településen, 2015-ben elérte 6182-t, jelenleg pedig már 6580 a lélekszám.

Külön érdekesség, hogy a migráció sújtotta Röszke is magához mérten jelentősen nőtt 2012 és 2020 között. Három évvel ezelőtt érte el csúcspontját 3649 fővel, amely azóta 3632-re csökkent, azaz jelenleg is jelentősen jobb lakosságmegtartó erővel rendelkezik, mint Szeged.

Mivel kivétel nélkül minden szomszédos község, illetve kisváros összességében gyarapodott az elmúlt években, egyértelműen kijelenthető, hogy Szeged népességcsökkenése a vonzerejének elvesztésében keresendő.

Következő cikkeinkben megpróbálunk választ keresni arra, mi lehet Szeged szempontjából a probléma forrása, milyen köze van a kialakult helyzethez a városvezetésnek és mitől lettek a környező települések vonzóbb alternatívák.

Diagrammok: stat.dbhir.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.