Közélet

Szegedi orvosok drámai küzdelemben segítették a törökországi földrengés áldozatait

Szegedi orvosok drámai küzdelemben segítették a törökországi földrengés áldozatait

2023. február 13., hétfő
Szegedi orvosok drámai küzdelemben segítették a törökországi földrengés áldozatait

A Terrorelhárítási Központ egészségügyi sürgősségi ellátóhelyet működtetett a törökországi, földrengés sújtotta Antakya városában. Itt dolgoztak a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ szakemberei. A háromfős orvoscsoport a TEK orvosaival együtt a romok alól kimentett emberek sürgősségi ellátását és állapotstabilizálását biztosította, ember feletti erővel és kitartással– közölte lapunkkal az SZTE.

A törökországi földrengés helyszínén dolgozott Dr. Pető Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály vezetője, Dr. Molnár Tamás, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet orvosa és Dr. Hardi Tamás, az SZTE SZAKK Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály munkatársa. A három szakember a Terrorelhárítási Központ felkérésére, az egészségügyi csoport részeként utazott a földrengés helyszínére. A szakemberek ember feletti erővel és kitartással dolgoztak, sokszor csak néhány óra alvással.

– Több magyar csapat volt kint, mi a Terrorelhárítási Központ egészségügyi csoportjában dolgoztunk. Összesen 18-an voltunk, együtt mentettünk, gyógyítottunk.

A 9 egészségügyis kolléga közül 6 orvos, mi hárman szegediek. Gyakorlatilag egy mobil kórházát, sürgősségi ellátóhelyet működtettünk egy jól fölszerelt táborban. A többiek mentettek, valamint technikai, speciális tudással segítették a keresési, mentési munkát. Több olyan kimentettünk volt, akik napok óta feküdtek a romok alatt – köztük egy 14 éves kisfiú is  – , őket első ellátás és állapotstabilizálást követően adtunk át a helyi mentőknek.

Együtt dolgoztunk a katasztrófavédelemmel és a helyszínen lévő többi mentőalakulattal, de messze miénk volt a legnagyobb egészségügyi kapacitás és képesség – számolt be Dr. Pető Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.