Közélet

Óvodabezárások: a tápéi szülők tiltakoznak az önkormányzat terve ellen

Óvodabezárások: a tápéi szülők tiltakoznak az önkormányzat terve ellen

2023. február 13., hétfő
Óvodabezárások: a tápéi szülők tiltakoznak az önkormányzat terve ellen

Mint azt korábban megírtuk, ismét óvodákat zárna be a szegedi városvezetés.

https://szegedma.hu/2023/01/nem-tett-le-tervevrol-az-onkormanyzat-ovodak-zarhatnak-be-szegeden

A közelmúltban már egy hasonló tervüknél visszavonulót kellett fújniuk a közfelháborodás miatt, de úgy tűnik most sem lesz egyszerű feladatuk, ha lakatot akarnak tenni az óvodákra.

https://szegedma.hu/2022/04/meghatralhatott-botka-laszlo-az-ovodabezarasok-ugyeben

A tápéi bezárási terv ellen a szülök már online petíciót indítottak és levelet írtak lapunknak.

Tápé baloldali önkormányzati képviselőjéhez fordultak a szülök a tervezett bezárás miatt. Szécsényi Rózsától a tervezett bezárás miértjét kérdezték.

Mint megtudták, a 82 százalékos kihasználtsággal működő óvodát bölcsődévé alakítanák.

A szülők sérelmezik azt is, hogy az óvodát a költséghatékonyság jegyében már ideiglenesen, az ígéret szerint csak márciusig összevonták a Kölcsy téri intézménnyel-ideiglenesen.

A némileg „fű alatt” megvalósított összevonás ugyanakkor a köznevelési törvénnyel szemben áll, a zsúfolt és egészségtelen környezetben töltik az idejüket a gyerekek-így például a tornateremből alakítottak ki csoportszobát.

A szülői közösség megoldásokat is javasol-kérdés nyitott fülekre talál-e mindez a városházán. Azt szeretnék ha a felújított óvoda legkésőbb szeptemberben ismét óvodásokat fogadna, a bölcsődének pedig máshol találna helyet az önkormányzat. Ezt már csak azért is javasolják, mert ha bölcsődét nyitnak, akkor az oda érkező kicsik előbb utóbb az óvodába mennek. Csakhogy éppen helyük nem lesz, mert azt most zárják be.

A Honfoglalás Utcai Óvoda szülői közösségének lapunknak küldött levelét változtatás nélkül közöljük.

Szeged-Tápé Honfoglalás Utcai Óvoda bezárásáról.

Levelemet a bezárásra ítélt tápéi Honfoglalás Utcai Óvoda szülői közössége nevében küldöm meg Önök részére.

Napvilágot látott a hír mely szerint Szegedet érintően 4 óvoda bezárásáról dönt Szeged Város Közgyűlése a napokban. A kiadott közleményben gazdasági okokra való hivatkozást jelölnek meg. Szülői közösségünk 2023.02.09 személyes tájékoztatást kért Szécsényi Rózsától mint Tápé önkormányzati képviselőjétől. Erre lehetőséget is kaptunk mely során megtudtuk az 1947 óta óvoda ként üzemelő épület nem gazdasági okok miatt kerül bezárásra, csupán átszervezés történik, mely során 82 % kihasználtsággal üzemelő óvoda bölcsődévé szerveződne mely során a 41 óvodás helyét jelen álláspont szerint jó esetben 20 bölcsődés venné át. Erről a tegnapi napig sem az érintettek sem Szeged lakosai nem kaptak tájékoztatást.

A kezdetekben gazdasági okokra hivatkozva ideiglenesen került a szóban forgó óvoda a Kölcsey téri óvodával összevonásra. Mint kiderült már akkor is felsőbb körök ezt a végleges összevonás fényében tették.

Mivel jár ez?

a fogadó óvoda 3 működő csoportját összevonták 2 csoporttá mely során 1 csoport szétválasztásával hoztak létre 2 csoportot, hogy befogadható legyen az átszervezés miatt az érkező két új csoport. Ez már szemben áll a köznevelési törvény azon pontjával mely alapján megkezdett tanévben/nevelési évben már meglévő csoportokat átszervezni, megszüntetni nem engedélyezett

a Kölcsey Téri Óvoda az ovi.szegedvaros.hu honlapon a megadott adatok szerint 3 csoport és 77 fő befogadására alkalmas. Jelenleg 98 fő került bezsúfolásra egy erre alkalmatlan intézménybe mely során van olyan csoport amely a tornateremben kapott helyet. A gyermekek ezen időszakában a fejlődéshez szükséges alapfeltételeken túl a folyamatosan növekvő betegség miatt való hiányzások mellett és a mosdók száma és kialakítása is arra enged következtetni, hogy az állításokkal szemben az óvod létesítménye nem bír el az alapvető feltételek elégséges módon való biztosításával. Nem egy festés és padló felújítás (ami már több mint időszerű) a probléma a létesítmény befogadóképessége jelenti a problémát.

Mit szeretne a szülői közösség?

hogy általuk is elfogatott független szakértői vélemény szülessen a jelenlegi óvoda befogadóképességéről és a jelenlegi helyzetben való jogszerű működésről

hogy a Honfoglalás Utcai Óvoda esetét ne gazdasági okokra hivatkozva más óvodákkal egybevonva szavaznák meg, hiszen ha nem is nyilvános az óvoda bezárásának nem ez a valós oka

amennyiben valóban felújításra kerül az óvoda épülete az szeptemberig kerüljön kivitelezésre és legkésőbb addig visszakaphassuk óvodánkat majd már az előírásoknak megfelelő létesítménybe térhessenek vissza gyermekeink

mindenki így az érintett szülők is örülnek annak ha fejlődés történik városrészükben, de nem minden áron és nem mások kárára. Ahogyan jó példával jár elöl Újszeged városrész vagy akár Algyő is ahol nem átszervezéssel oldották meg a felmerülő igények hanem egy új létesítményt alakítottak ki erre a célra. Tisztelettel megkérnénk képviselő asszonyt, hogy ennek lehetőség kutassa fel biztosítson alternatívát a bölcsőde létesítményének kialakítására.

Végül azzal a gondolattal zárnám soraimat, hogy ki gondol azokra a bölcsődésekre akik kikerülnek a bölcsődévé alakult Honfoglalás utcai létesítményből? Ha kiemelkedően magas az igény a helyben történő bölcsődei ellátásra akkor várhatón emelkedni fog az igény óvodai férőhelyek számát illetően amelyet kötelezően biztosítani kell majd a jelentkezőknek. Így ha most nem egy új bölcsődei létesítmény lesz az új fejlesztés akkor ebben a szemléletben hamarosan jelentős óvodai fejlesztés fog szükségessé válni…

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.