Közélet

Mihálffy Béla: A Fidesz–KDNP elkötelezett a nyugdíjak értékének megőrzése mellett

Mihálffy Béla: A Fidesz–KDNP elkötelezett a nyugdíjak értékének megőrzése mellett

2023. február 9., csütörtök
Mihálffy Béla: A Fidesz–KDNP elkötelezett a nyugdíjak értékének megőrzése mellett

Februárban a nyugdíjasok nemcsak a havi nyugdíjukat kapják meg, hanem a 15 százalékkal megemelt összegű 13. havi nyugdíjat is. Február 8-án kezdődött meg a nyugdíjak postai kézbesítése, február 10-én pedig megtörténik az átutalás azok számára, akik bankszámlájukra kapják nyugdíjukat.

A korábbi, baloldali kormányok megszorító politikája 2009-ben 100 milliárd, 2010-ben pedig 280 milliárd forintot vett el az idősektől, többek között megszüntette a 13. havi nyugdíjat is. Most se tenne másként: a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter böszmeségnek nevezte a 13. havi nyugdíj visszaállítását.

"A Fidesz–KDNP ezzel szemben elkötelezett a nyugdíjak értékének megőrzése mellett. A jobboldali kormány ugyanis minden, a nyugdíjasokat érintő intézkedésével igyekszik kifejezni az idős emberek iránti tiszteletét, megbecsülését."-mondta Mihálffy Béla csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Szeged kormánypárti országgyűlési képviselője kiemelte, hogy ennek megfelelően

2010 óta a nyugdíjak csaknem 92 %-kal nőttek, vásárlóerejük pedig – a 13 havi nyugdíj visszaépítésével – mintegy 20 %-kal javult.

Egy átlagnyugdíj esetében az idei, 15 százalékos emelés havonta 27 ezer, évente 353 ezer forint többletet jelent. Az átlagnyugdíj 2010-ben 97 ezer forint volt, most 208 ezer 200 forint.

"Összességében tehát elmondható, hogya Gyurcsány-kormány elvette a 13. havi nyugdíjat, az Orbán-kormány pedig visszaadta februárban így nemcsak a januárban 15 százalékkal megemelt nyugdíjat, hanem a szintén 15 százalékkal megemelt összegű 13. havi nyugdíjat is megkapják a jogosultak sőt, ha augusztusban a szankciós infláció magasabb lesz 15 százaléknál, akkor a kormány legkésőbb novemberben kifizeti a különbözetet, vagyis idén is várható nyugdíjkorrekció, ha pedig a gazdasági növekedés várható mértéke meghaladja a 3,5 %-ot, a kabinet nyugdíjprémiumot is fizet. Ezt a polgári kormány eddig öt alkalommal megtette – a baloldali kormányok korábban soha."-sorolta az országgyűlési képviselő.

"Számunkra fontosak idős honfitársaink.

2010 óta minden évben meg tudtuk őrizni a nyugdíjak értékét, és egyéb intézkedésekkel – mindenekelőtt az Európában legalacsonyabb rezsiárakkal és az alapvető élelmiszerek hatósági ársapkájával – is védjük és segítjük a nyugdíjasokat, s amíg a kereszténydemokrata kormányzás zajlik, ez így is marad."-zárta sajtótájékoztatóját a politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.