Közélet

Hatalmas érdeklődés övezte az ingyenes szűréseket a Dóm téren

Hatalmas érdeklődés övezte az ingyenes szűréseket a Dóm téren

2023. február 15., szerda
Hatalmas érdeklődés övezte az ingyenes szűréseket a Dóm téren

Ingyenes szűrővizsgálatokat tartott szerdán 10 és 16 óra között aMagyar Orvostanhallgatók Országos Szövetsége, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Magyar Rákellenes Liga – számolt be róla a Délmagyar.

A lap cikke szerint a Dóm téren várták az érdeklődőket a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszaival arákellenes világnapalkalmából. A szervezők célja az volt, hogy ráirányítsák a figyelmet a megelőzésre és a betegség korai stádiumban történő felismerésére. Hatalmas érdeklődés övezte a programot, hosszú sorokban kígyóztak a szűrésre várók.

Fotó: Török János / Délmagyar

A szűrőnap kapcsán tartott sajtótájékoztatón Bartha-Bosnyákovits Tünde vármegyei tisztifőorvos elmondta, az egészségfejlesztés magába foglalja a megelőzést, aminek több szakasza van. Rámutatott, egyik a primer prevenció, ami arról szól, hogy éljünk egészségesen, tehát táplálkozzunk jól, mozogjunk sokat, míg a másik része a szekunder prevenció, vagyis a szürke sáv, amikor még nincsenek látható jelei a betegségnek, az még nem alakult ki, de nehezebben indulunk el reggelente, szédülékenyebbek vagyunk. Megjegyezte, a szűrővizsgálatok épp azokat célozzák meg, akik ebbe a csoportba tartoznak, hogy még időben észrevegyék a betegséget.

További részleteket IDE KATTINTVA olvashat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.