Közélet

Felmentés és pénzbüntetés a Szeviép-ügyben

Felmentés és pénzbüntetés a Szeviép-ügyben

2023. február 20., hétfő
Felmentés és pénzbüntetés a Szeviép-ügyben

Felmentette a Debreceni Törvényszék a Szeviép-ügy harmadrendű vádlottját a csődbűncselekmény vádja alól hétfőn délelőtt. A másodrendű vádlottat 250 napi elzárásra ítélték, amit napi tízezer forintjával megválthat, vagyis neki sem kell börtönbe vonulnia.

A törvényszék ezzel lényegesen enyhítette, vagyis megváltoztatta a Szegedi Járásbíróság 2018 végén elsőfokon hozott döntését. Akkor azt mondták ki, hogy a cégvezetők klasszikus csődbűntettet valósítottak meg, ezért az elsőrendű vádlottat öt év két hónap fogházra, a másodrendűt hat év börtönre, a harmadrendű vádlottat pedig öt év két hónap börtönre ítélték. A Szegedi Törvényszék viszont ezután másodfokon nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság hiányában mentette fel a három vádlottat.

Az ügy ezután Pécsre került, ahol a harmadfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Szegedi Törvényszék ítéletének a másod- és harmadrendű vádlottra vonatkozó részét, (a harmadik vádlott időközben elhunyt) és a másodfokú bíróságot új eljárásra utasította. Végül a Kúria a Debreceni Törvényszéket jelölte ki a büntetőper másodfokú eljárásának lefolytatására.

A Debreceni Törvényszék tanács szerint a Szeviép vezérek nem mindig adtak „észszerűtlen” kölcsönöket, vagyis tulajdonképpen nem akartak ártani a cégnek.

Ráadásul a törvényszék szerint a cég bedőlésében közrejátszott az akkori gazdasági világválság is, amely az építőipart is sújtotta. Az ítélet indokolásában az is elhangzott, hogy a harmadrendű vádlott nem volt döntési helyzetben, mert kiszállt a cégvezetésből, őt azért is mentette fel a törvényszék. Másodrendű vádlott társa viszont egy személyben dönthetett. Őt is csupán egy 2,5 millió forintos tétel miatt ítélte el a bíróság. Az ő ítélete jogerős, a harmadrendűé azonban egyelőre az ügyészség fellebbezése miatt nem.

(Via delmagyar.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.