Közélet

Kántálók, betlehemesek emléke

Kántálók, betlehemesek emléke

2022. december 26., hétfő
Kántálók, betlehemesek emléke

A karácsonyi népi rítusok szokásban volt elemei: kántálás, betlehemezés. Néhány makacs hagyományőrző közösséget kivéve mindennek ma már nyoma sincs. Nem egy pillanat alatt tűnt el.

A múlt század közepén is csak itt-ott akadt példa a szokás túlélésére. A kivételes év az 1956-os volt. A Mezőföld hagyományvilágát kutató néprajzos, Sergő Erzsébet figyelt fel arra, hogy szinte valószerűtlen mértékben megszaporodtak a betlehemesek. Annak előtte se, utána se tapasztalt ilyet a kutató. A levert forradalmat követő karácsonyváró időben sok helyen indultak gyerekek betlehemezni.

A jelenség okát a muzeológus nem magyarázta, de finom utalással egyértelművé tette: nem csak a messziről hozott szokás feléledéséről volt szó! Sokkal inkább arról, hogy a népi játék az eltiport szabadságharcra és az áldozatokra való jelképes utalás eszköze lett. Nyilván nem a gyerekek, hanem szüleik látták meg a betlehemes játékban a demonstrálás lehetőségét. 1956-os üzenettartalma nem cáfolható.

A legnépszerűbb karácsonyi szokásnak – írja a Magyar Néprajz –, a betlehemezésnek fő kelléke a jászol vagy templom alakú betlehem. A jelenetei lehetnek: a szálláskeresés: József és Mária szállást keresnek, de nem fogadja be őket a gazdag ember, végül egy kovács az istállóban ad nekik helyet. Másik jelenet: az angyal a pásztorokat Betlehembe vezeti, akik ajándékaikkal az újszülött Jézushoz mennek. Fontos eleme: a napkeleti bölcsek látogatása a újszülöttnél, a jövendölés hirdette Megváltónál.

A biblikus történetekhez megannyi naturális valóélet-tapasztalás párosul. A nagyemlékű néprajzkutató, katolikus pap, Kálmány Lajos több betlehemes játékot is följegyzett. Az egyikben a Kisdedet köszöntő rész után ez állt: „Hallod, pajtás, bakter türköl a toronyba!” Mit jelenez, és ugyanott az Öreg juhász frivol mondata: „Karidom, karidom, nagyot ütök a farodon!” Pedig egyszerű a képlet. A népi emlékezet együtt őrzi a valóságost a fikcióval, a komolyat a mulatságossal, a csodát a reálissal. Együtt van benne a gyermeknek kínált mese, és az úrjövetvárás misztériuma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.