Közélet

Hatvan éve Szegeden végezték el az első szervátültetést Magyarországon

Hatvan éve Szegeden végezték el az első szervátültetést Magyarországon

2022. december 21., szerda
Hatvan éve Szegeden végezték el az első szervátültetést Magyarországon

Hatvan évvel ezelőtt, 1962. december 21-én Szegeden végezte el az első magyarországi veseátültetést Németh András urológus adjunktus.

A történelmi eseményről és az első magyar szervátültetést végző orvosról megemlékező, MTI-hez eljuttatott közleményében az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs Igazgatóság felidézte: az ötvenes évek elején Európában egyre több helyen kezdtek foglalkozni a veseelégtelenség kérdéskörével. A 90 százalékos halálozású betegség arra ösztönözte az urológusokat, hogy a konzervatív kezelés mellett valamilyen művi méregtelenítést is alkalmazzanak.

Így születtek meg Európában az első művesekészülékek, melyek közül a módosított Alvar-készüléket Magyarországon elsőként Szegeden alkalmazták - emlékeztettek.

A veseelégtelenség kezelésében már ekkor ígéretesnek mutatkozott a veseátültetés. Németh András néhány kollégájával kísérleteket kezdett kutyákon, majd 1962-ben féléves ösztöndíjas állást kapott a londoni Postgraduate Medical Schoolban. Itt első asszisztensként részt vett egy veseátültetéses műtétben, amelyet a negyedikként végeztek el a világon. A magyar orvos Dempster professzor módszerét hozta haza, és a londoni tapasztalatok alapján 1962. december 21-én elvégezte az első magyarországi veseátültetést egy 26 éves férfin, akit már csak dialízissel lehetett életben tartani.

A műtéthez a vesét a beteg 21 éves, egészséges öccse adományozta.

E műtétet megelőzően Franciaországban, az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában addig összesen 37 emberi veseátültetés történt, így a szegedi a világon a 38. transzplantáció volt, és Németh András a hetedik sebész, aki ezt a műtétet végezte.

A beteg 35-40 napig kitűnő állapotban volt, majd fokozatos romlás után kilökődési reakció következtében a 79. posztoperatív napon elhunyt.

Ezt Németh András később 79 nap remény című kisregényében is megörökítette.

Az elmúlt 60 évben közel 12 ezer szervátültetés történt Magyarországon a négy egyetemi városban működő hét transzplantációs központban. A vese-, máj-, szív-, tüdő- és hasnyálmirigy-átültetések között 775 élődonoros veseátültetés történt. A hazai szervátültetés 60. jubileumi évében, 2022-ben rekordszámú, 56 élődonoros veseátültetés történt - emlékeztet a közlemény.

Kiemelt képünk illusztráció!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.