Közélet

Újra be kellene vezetni a maszkviselést a virológus szerint

Újra be kellene vezetni a maszkviselést a virológus szerint

2022. november 2., szerda
Újra be kellene vezetni a maszkviselést a virológus szerint

Rusvai Miklós szerint a koronavírusnak egyre több változata alakul ki, ezért szükség lehet majd újra a korábbi óvintézkedésre. A szakember az ATV-nek nyilatkozva arra is felhívta a figyelmet, hogy az influenza elleni védőoltásra idén nagy szükség lehet, hiszen komoly járvány fenyeget.

Rusvai Miklós az ATV Start című műsorában rámutatott: ha valaki megbetegszik ilyenkor, az nem meglepő, minden ősszel ezt tapasztaljuk, viszont mióta a covid megjelent, ezt már több vírus okozhatja. Sokan nem is csinálnak tesztet, otthon maradnak, meggyógyulnak, és aztán megy minden tovább - mondta a virológus.

Nyakunkon az influenzajárvány?

Rusvai Miklós szerint az influenza elleni védőoltás "senkinek nem árt", de attól tart, hogy visszaállunk a covid előtti időkre, vagyis a rendelkezésre álló mennyiség nagy része a szezon végén is felhasználatlan marad. Tavaly és tavalyelőtt ez más volt, még influenza elleni vakcinahiány is kialakult, de szerinte visszaállunk arra a szintre, hogy az ingyenesen felajánlott mennyiségnek alig a 20 százaléka fog elfogyni. 

A virológus hangsúlyozta: idén nagy szükség lenne az oltásra, hiszen hét évente várható komoly influenzajárvány, ami 2022-ben esedékes.

A megelőzés kulcsfontosságú

Rusvai Miklós is a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet: mint mondta, a vírusfertőzések egy része egy egészséges immunrendszerű ember számára leküzdhető, minél több időt töltünk szabad levegőn, vagy sportolunk, annál egészségesebb lesz az immunrendszer.

A virológus szerint lehet, hogy előbb-utóbb újra be kell majd vezetni a maszkviselést tömegközlekedésen vagy közintézményekben, de mint mondta, ez senkinek nem árt, most is hordhatja bárki. 

Az új koronavírus-mutációk a vakcina által keltett immunitást már jobban ki tudják kerülni, ezért van egyre több változat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.