Közélet

Eltűnt a műfaji sokszínűség a Szegedi Szabadtériről

Eltűnt a műfaji sokszínűség a Szegedi Szabadtériről

2022. november 24., csütörtök
Eltűnt a műfaji sokszínűség a Szegedi Szabadtériről

A korábbi modellel teljesen ellentétes irányt vett a Szegedi Szabadtéri Játékok. A kedden meghirdetett jövő évi repertoárt rengeteg kritika érte rögtön annak kiadása után, ami nyilván szubjektív megítélés kérdése. Ugyanakkor ha objektíven vizsgáljuk, akkor az utóbbi évekhez képest is hatalmas változást láthatunk.

Zenés színházzal próbálkoznak

Ameddig Herczeg Tamás vezetésével a Szegedi Szabadtéri Játékokat a műfaji sokszínűség jellemezte, és többségében saját produkciók kerültek színpadra, addig Barnák László igazgatása alatt ennek nyoma sincs.

Az opera, a tánc és a próza teljesen eltűnt a Dóm térről, a darabok többsége pedig vendégjáték, azaz nem (csak) ide, a Szabadtérire készül az előadás.

Ennek egyik tökéletes példája, hogy a Szegedtől 85 kilométerre, Kecskeméten három évig játszott, nyáron a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon is bemutatott Elisabeth musicalt a Dóm téren is bemutatják. A darab ősbemutatója Szegeden volt még a kilencvenes években, sokszor játszották, vitathatatlanul sikeres, de semmi egyedi, mondjuk úgy, turistákat vonzó nincs benne.

A Chicago musical lehetne az, ami „behúzza” a nézőket jövő nyáron, de a darab idei ősbemutatója finoman szólva is megosztó volt, nem sok jó kritikát kapott. Kétséges, hogy ez jövőre változna valamit. Az évad zárása is egy harmadik musical lesz, azonban kérdés, hogy a Geszti Péter jegyezte Ezeregy éjszaka című, első hangzásra mesemusical mennyire tudja majd „megugrani” a Dóm tér követelményeit.

A musicalek mellett Szegedi Szimfonikus Zenekar Ajándékkoncertje mellett egy „saját gyártású” opera és operett gála kerül színpadra, ami szintén egy szokatlan vállalkozás.

AZ ÚJSZEGEDI SZÍNPAD IS NAGYON MÁS LETT

Az Újszegedi Szabadtéri Színpad előadásai közül egyelőre csak a koncerteket jelentették be, az oda tervezett színházi előadásokat később ismertetik. Az idei műsort nézve várhatóan jövőre sem sok unikális eleme lesz. Ameddig korábban remek saját darabok születtek a kisebbik színpadon, addig idén jobbára „haknik” kaptak helyet, a darabok többségével az ország számos kisebb szabadtérijén is találkozhattunk.

Csökken a nézőszám

A 2020-as, koronavírus miatt gyakorlatilag teljesen elmaradt évadot nem számolva, rohamosan csökken a Szegedi Szabadtéri Játékok nézőszáma.

Amíg 2019-ben 79 ezren, addig idén már csak 65 ezren ültek be az ország legnagyobb csillagtetős színházának nézőterére.

A színházi estek száma közel azonos volt. Kérdés, hogy az igencsak egysíkú választék mennyire lesz vonzó és kifizetődő.

Sajnos a fentieket elnézve egyre inkább úgy tűnik, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok egyre távolodik attól a kulturális nívótól és idegenforgalmi vonzerőtől, amit képviselt, igazi kincsévé téve a brandet a városnak.

A 2013-től járt út sikeres volt, ami a nézőszámban és a gazdasági mutatókban is visszatükröződik, és kérdés, hogy az új modell, egy merőben más karakter vissza tudja hozni az eltűnő nézőket, vagy sem.

Ebben talán az sincs segítségre, hogy korábban már augusztus végén ismert volt a program, lehetett jegyet váltani az előadásokra, most pedig novemberben sem ismert a teljes repertoár.

VALÓSZÍNŰLEG FIZETHET A SZABADTÉRI

Mint emlékezetes, az idei szabadtéri augusztus 20-án zárta volna kapuit, azonban az utolsó előadásokat egy nappal későbbre halasztották. A szokatlanul korán, délután 3 óra körül bejelentett halasztás végül indokolatlan lett, nem volt rossz idő aznap este, a városban más szabadtéren rendezett esemény zavartalan volt. Több vidéki néző súlyos tízezreket fizetett a jegyekért, szállásért és utazásért, de a halasztott előadásra nem tudtak maradni. A szabadtéri mosta kezeit és semmilyen kártérítésre nem volt hajlandó. Úgy tudjuk, hogy a károsultak közül többen jogorvoslatot kerestek, és van akinek már van olyan állásfoglalása, hogy a rendező hibázott és helyt kell állnia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.