Közélet

Beláthatatlan következményekkel járhat mindkét uszoda bezárása

Beláthatatlan következményekkel járhat mindkét uszoda bezárása

2022. október 19., szerda
Beláthatatlan következményekkel járhat mindkét uszoda bezárása

A szegedi város vezetésének a rezsiválságra hozott döntéseiben többek között az szerepel, hogy Szeged mindegyik versenyuszodáját, a Tiszavirág Sportuszodát, és az Újszegedi Sportuszodát bezárja ideiglenesen. Az intézkedések egyfelől érthetőek és nem földtől elrugaszkodottak, ugyanakkor tárgyalással lehetne valami köztes, mindenkinek megfelelő megoldást találni. A közgyűlésre maradt a remény egy pozitív döntésre.

Behozhatatlan lenne a lemaradás a vízilabdázóknál

Azzal, hogy az önkormányzat tervezetében az összes versenysportra alkalmas uszodát bezárása szerepel a szegedi vízilabdázóknak és úszóknak okoznak komoly fejtörést. - Amellett, hogy természetesen megértjük, hogy nehéz helyzetet okoz az energiaválság, egy párbeszéddel,

közös gondolkodással megoldást találhatnánk a problémára, és valamilyen formában folytathatnánk a munkát

-mondta lapunknak dr. Molnár Tamás. A Szegedi Vízilabda Egylet ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy minden lehetőség érdekli őket, de azt nem tudják elfogadni, hogy mindkét sportuszoda bezár. - Nekünk kétszázötven, elsősorban utánpótlásban szereplő vízilabdázónk felkészülése kerül veszélybe. Ha leállunk másfél-két hónapra a munkával, az behozhatatlan lemaradást okozhat.

Nem csak a felnőtt vízilabdázók kerülhetnek nagyon nehéz helyzetbe.

A háromszoros olimpiai bajnok azt is elmondta, hogy nem példa nélküli a bezárás ha az egész országot nézzük, de

az elvárható a szegedi városvezetéstől, hogy a klubokkal egyeztetve alaposan felmérjék, hogy melyik uszodát lehet optimálisan nyitva hagyni,

honnan lehet esetleg extra forráshoz jutni az elszálló energiaárak kompenzálása érdekében. - Mindenki ezen dolgozik most, de ehhez közösen kell gondolkodnunk a fenntartóval.

NINCS OPTIMALIZÁLVA AZ USZODÁK HASZNÁLATA

A Tiszavirág uszoda bezárásánál többen megjegyezték, hogy nem is kell nyitva tartani, azt alig használja valaki. Ennek is utánakérdeztünk, hogy valóban így van-e. Információink szerint a sportigazgatóságra rengeteg panasz érkezett az uszoda belépőinek árairól, amit kirívóan drágának tartanak. Emellett a kihasználatlanságra magyarázat lehet az, amit dr. Molnár Tamás említett meg. – A Tiszavirág uszoda megnyitása óta rendszeresen jeleztük a többi klubbal, hogy az optimális megoldást a régi és az új uszoda közös használata jelentené. Ami megoldást javasoltunk, abban benne volt, hogy mindkét uszodában a nyitva tartás teljes ideje alatt közönség úszás is lett volna. Így, hogy a sport csak a Tiszavirág uszodára fókuszál, nem megoldott, hogy legyen mindig lehetőség közönség úszásra- mutatott rá a háromszoros olimpiai bajnok, hogy az árképzés mellett mi az amiért kevesen jártak az új uszodába.

A PÁRBESZÉD REJTHETI A MEGOLDÁST, DE AZ HIÁNYZIK

– Múlt hét szerdán mi is a médiából értesültünk a bezárásról,

velünk sem a város, sem a Sport és Fürdők Kft. nem egyeztetett erről a bejelentés előtt, és után sem.

A sportklubok között folyik az egyeztetés, hogy megoldást találjunk - erősítette rá a vízilabdázók által elmondottakat Nagy Attila. A HAÁSZ SZUE elnöke azt mondja, hogy menekülési utat próbálnak kiépíteni, de ha nem marad más, akkor Hódmezővásárhely és Algyő adhat segítséget az úszóknak, igaz az előbbi uszodában nehéz lesz helyet találni, mert a környező városok sportolóit már átirányította oda a Magyar Úszó Szövetség.

Pádár Nikolett olimpiára készül, amivel a város hírnevét öregbíti

Nagy Attila biztos abban, hogy az egyesületek közösen tudnak megoldást találni, hogy a megnövekedett költségek ellenére is nyitva tudjon maradni valamelyik uszoda. - Úgy azonban nagyon nehéz, hogy szerdán este televízióból értesülünk, hogy mi a terv és azóta sem kerestek bennünket. Néhány héttel ezelőtt a Szegedi Sport és Fürdők Kft vezetése összehívta az uszodát használó egyesületeket, ahol a megbeszélésen az uszodában megvalósítható spórolási elképzelésekről volt szó.

Minden jelenlévő egyesület megértette a felvetést, partner volt a megvalósításban és üdvözölte a párbeszédet.

Ebben a helyzetben is erre lenne szükség.

Szakmailag megoldhatatlan, hogy leálljanak az edzésekkel, az egyesület égisze alatt százötven úszni tanuló fiatal mellett százötven versenysportoló készül. - Olimpiai kvalifikációs év lesz a következő, az utánpótlásban is nagyon sok feladat vár a versenyzőkre. Nem veszhet kárba az a munka, amit belefektetnek. Tisztában vagyunk vele, hogy nehézséget okoz az áremelkedés, és mindenkinek fáj, de

próbáljuk úgy megoldani, hogy ez a legkevesebb fájdalmat okozzon a sportolóknak

- fejezte ki reményét Nagy Attila, aki hisz abban, hogy ha a fenntartóval működőképes lesz a kommunikáció, akkor megoldást találnak a problémákra.

VAN REMÉNY A KÖZGYŰLÉSEN

A Fidesz -KDNP közgyűlési frakció nem ért egyet minden tervezett intézkedéssel, és a közgyűlést előkészítő bizottsági üléseken is a megoldást keresték, úgy tűnik több esetben is sikerrel. - Álláspontunk világos, csak a szükséges bezárásokat támogatjuk. Úgy tűnik a bizottsági ülések után kialakult egy olyan közös álláspont a közgyűlésre, hogy az újszegedi sportuszoda ne zárjon be, és az újszegedi sportcsarnok is nyitva maradjon, illetve az Ifjúsági Ház nyitva tartására is van esély. Most úgy tűnik, hogy ebben kompromisszumra jutottunk az előterjesztőkkel, reméljük a közgyűlésen is így marad és nem lesz hiábavaló a küzdelmünk - mondta Német Ferenc, a Fidesz önkormányzati képviselője.

Nem csak a klubok kritizálják a Sport és Fürdők vezetőjét

Az elmúlt fél évben lapunk is megírta, hogy a Szegedi Sport és Fürdők Kft. vezetőjét, Nagy Katalint több kritika is érte. A vezető, a kinevezésénél azzal büszkélkedett, hogy nem ért a sporthoz, így biztosan elfogulatlan döntéseket tud hozni majd. Azóta bizonyította is, hogy nem ért a sporthoz és a sportlétesítmények vezetése is nagy falat számára, a sportklubok most is arra panaszkodnak, hogy az energiaválság miatt hozott döntésekről minden egyeztetés és a megkérdezésük nélkül hozott döntést.

A városi cég vezetőjét egyébként Joób Márton, a baloldal önkormányzati képviselője is kritizálta a legutóbbi közgyűlésen,

és az alkalmatlanságára rámutatva jegyezte remélte, hogy nem a sportlétesítmények teljes bezárásához vezet az igazgató munkája. MInderre Botka László a tőle megszokott arrogáns stílusában annyit mondott, hogy Joób a saját emberét akarja „betolni” a pozícióba.

Joób Márton és Botka László szócsatája:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.