Közélet

Erdő Péter: Nézzünk szembe mai nehéz korunk társadalmi problémáival!

Erdő Péter: Nézzünk szembe mai nehéz korunk társadalmi problémáival!

2022. szeptember 25., vasárnap
Erdő Péter: Nézzünk szembe mai nehéz korunk társadalmi problémáival!

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek által celebrált szentmisével ért véget Katolikus Társadalmi Napok rendezvénysorozat vasárnap délelőtt. A zsúfolásig megtelt Fogadalmi templomban Kiss-Rigó László házigazda püspök köszöntötte püspöktársait és a nagy számban megjelent paptestvéreket, híveket.

– A nagyon sűrű, gazdag programok a mai nappal zárulnak, az eseményt ezzel az ünnepi szentmisével fejezzük be. Ezzel a közös szentmisével adjunk hálát az elmúlt hét kegyelméért és kérjük Isten áldását egész társadalmunkra– mondta a püspök atya.

Hitünk fényében gondoljuk át Isten színe előtt társadalmunk és az emberiség nagy és időszerű problémáit.

A mai vasárnap a liturgikus kalendárium szerint az elvándorlók és a menekültek világnapja. Ez olyan téma, amely korunkban az emberiséget élénken foglalkoztatja. Persze egy rövid elnevezés sokféle helyzetet takar, az emberiség nagy sorskérdéseink egyikéről van szó– mondta miséje kezdetén Erdő Péter bíboros.

A napi evangélium egy koldusról és egy gazdag emberről szólt

A mai evangélium első hallásra úgy tűnik, hogy a gazdagok és a szegények közti különbségről szól. Igaz ugyan, hogy látunk egy gazdag embert, aki tobzódásban, majd halála után kínok közt él, egy nyomorult szegény pedig dicsőségben, de vajon pusztán a gazdagság érdemel büntetést az evangélium szerint? Nem ez a mai evangélium tanítása. Arról van szó, hogy a gazdag, a szenvedő iránt semmi irgalmat nem tanúsít, elzárkózik tőle. Sokan elégnek tartják életükben a komfortot, a pillanatnyi anyagi jólétet, és nem törődnek azzal, hogy ennél több is létezik. Ez az a zártság, ami a pokolra vezet, nem a gazdagság ténye. A szegény ember nyitott volt Isten felé– magyarázta Erdő Péter bíboros.

Erdő Péter úgy fogalmazott, hogy az nem helyes, ha a gazdag ember módjára zártak vagyunk, ha csak azt keressük elméletben és gyakorlatban, hogy mi a legkellemesebb, hogy mi felel meg a közvéleménynek, vagy mit diktálnak nekünk az evilági paradicsom illúziójának hamis prófétái. Ha pedig nyitottak vagyunk Isten felé és átérezzük a magunk szegénységét, akkor Krisztusra kell figyelnünk.

– Kérjük a mai szentmisében Őt, akitől mindannyiunk sorsa függ, hogy ilyen szegénynek tudjunk lenni előtte és megfogadjuk a Szentírás tanításait. Nézzünk szembe mai nehéz korunk társadalmi problémáival, vállaljuk a segítő szeretet küldetését és adjuk tovább az embereknek a reményt, amely túlmutat minden földi szorongáson és nehézségen. Boldogságos Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya, Béke Királynője, könyörögj érettünk, Ámen!– zárta beszédét Erdő Péter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.