Közélet

Szeptembertől drágul a tojás is

Szeptembertől drágul a tojás is

2022. augusztus 25., csütörtök
Szeptembertől drágul a tojás is

A tojástermelők a drasztikusan változó termelési költségek miatt szeptembertől nettó 10 Ft/db-os termelői áremelésre kényszerülnek – jelentette be a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

Az MTI által idézett közlemény szerint a drágulás hátterében a több hónapja tartó aszály, az infláció és az energiaárak drasztikus növekedése áll.

Mint írják, a csapadékhiány magával vonzza a takarmányárak drágulását, amivel az állattartóknak számolniuk kell, emellett a gazdák működési költségeit drasztikusan növeli a jelentősen megemelkedett energiaár is.

A termelők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, az elmúlt öt évben (2018. januártól 2022. júliusig) a tojás fogyasztói átlagára emelkedett a legkevésbé, összevetve olyan más alapélelmiszerekkel, mint a kenyér, a vaj vagy a tej.

Míg 2018 januárjában egy darab M-es tojás csomagolóhelyi ára nettó 31,92 Ft/db volt, 2022 júniusára mindössze 9 forinttal emelkedett ez az ár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.