Közélet

Szegedi művész felel a fővárosi tűzijáték dramaturgiai elemeiért

Szegedi művész felel a fővárosi tűzijáték dramaturgiai elemeiért

2022. augusztus 5., péntek
Szegedi művész felel a fővárosi tűzijáték dramaturgiai elemeiért

Tavaly, a budapesti tűzijátékot és a köré épülő látványos történelmi show-t a Budapest Playhouse produk­ciós iroda tervezte és rendezte. Akkor az államalapítás eszméjét és fontosságát jelenítették meg a Duna fölött narrációval, zenékkel, fényfestéssel, drónjátékkal és a tűzijátékkal.

A produkciót Iványi Árpád művészeti vezető álmodta meg, társa, a szegedi születésű Réti Barnabás, a rendező kreatív munkatársaként a műsor szöveges részét írta és főként a dramaturgiai elemekért felelt. Az állami ünnephez méltó show sikere megkérdőjelezhetetlen volt, így az idei évben is ők álmodhatják a Duna fölé az ünnep fénypontját.

Több mint tűzijáték, egy igazi show műsort kaptak a magyarok tavaly, és idén sem lesz másképp ez.

Persze ahhoz, hogy ilyen kiemelten fontos feladatot kapjon két fiatal művész, hosszú út vezetett.

- Eredetileg színész vagyok, játszottam Szegeden is, de már Budapesten élek. Korábban laktam Londonban is hét évet, ott kreatív vonalon és rendezvényken dolgoztam és tanultam sokat.

Iványi Árpáddal már 15 éve dolgozunk együtt, eleinte saját zsebből, független színházi előadásokat vittünk színpadra, a legkisebb színházakból indulva

- mesélte a kezdetekről Réti Barnabás.

Réti Barnabás pályafutása Szegedről indul, ma Budapesten és Londonban él, de szülővárosától nem szakadt el, rendezeren haza jár

Társával egyre nagyobb feladatokat oldottak meg sikerrel, így nevük is egyre ismertebbé vált a szakmában, így kerülhetett szóba a nevük 2020-ban a tűzijátékhoz kötődő show tervezésében és kitalálásában. A pandémia miatt egy évet csúszott a bemutató, aminek nemzetközi híre ment. - A kérés az volt felénk, hogy a tűzijáték mellé kapcsolódjon egy történet, egy előadás. Erre találta ki Iványi Árpád ezt a több elemből álló új formációt.

Ez tavaly az ősidőktől indult, és az államalapításnál ért véget. Idén az államalapítástól folytatjuk és egészen napjainkig jutunk majd

- árulta el Barnabás. Azt külön kiemelte, hogy idén fontos és kiemelt szerepet kap a béke és a szeretet, az élet ünnepe. - De ez minden előadásunkra jellemző - jegyezte meg.

Hónapokig készülnek a látványelemek és az utolsó percekig tökéletesítik

A kivitelezési folyamata a történet kitalálásával, majd a szövegkönyv megírásával kezdődik, amiből elkészül a hangjáték. Közben megkezdődik az egyezetetés a fényfestőkkel, a zeneszerzővel és a drónos csapattal.

A munka januárban indul, és folyamatosan, szinte az utolsó pillanatig formálják a látványt és a hangzást.

A folyamat összetett és kreatív, és ami fontos: tökéletesen illeszkedik a tűzijátékhoz.

- A tűzijátékot egy másik cég csinálja, természetesen velük is konzultálunk. A színdramaturgiát, az alakzatokat mi választjuk ki, hogy minden elem, minden szakasza a történetet mesélje és illeszkedjen a zenéhez és a látványelemekhez-fejtette ki a dramaturg.

Külföldön is híre ment a tavalyi tűzijátéknak és a hozzá kapcsolódó shownak

Próbálni nem lehet minden részét a shownak, mivel a rakétákat, értelemszerűen, előre nem lehet kilőni. A fényfestés vagy a drónjáték ellenben próbálható, korrigálható mindaddig, amíg a rendező elképzeléseihez a legközelebb nem kerülnek. - A fényshowt és a drónt repülőtereken, például Budaörsön tudjuk megoldani. Tavaly a bemutató előtti éjszaka próbáltunk a Duna fölött, amire remélem idén is lesz lehetőségünk - reménykedett a szegedi születésű művész.

A tavalyi tűzijátékot itt nézheti vissza:

https://www.youtube.com/watch?v=TJWbhRXBMJg&t=1s

NÉVJEGY

Réti Barnabás 1982-ben született Szegeden. 2000 és 2003 között a Shakespeare Színművészeti Akadémia tanulója volt. 2001-ben lett Karikó Teréz Liszt-díjas magánénekes növendéke a Szegedi Nemzeti Színháznál. 2004-ben végzett a New York Filmakadémián filmszínész szakon, az Egyesült Államokban. Már akadémiai hallgatóként kapott kisebb szerepeket külföldi játékfilmekben. Amerikából hazatérve fiatal kollégákkal megalakította a Negyednégy Színház nevű társulatot Szegeden, és megrendezte Tennessee Williamstől az Üvegfigurákat, ami nagy sikert aratott, később Nagyszebenben is bemutatták, amikor a város Európa kulturális fővárosa volt. Alapítója volt több független színházi társulatnak, melyek keretein belül rendezőként is kipróbálhatta magát. A szélesebb körű ismertséget a Barátok közt c. napi sorozatban játszott szerepe hozta meg számára, de színész- és drámatanárként is dolgozott. Később Londonban élt és dolgozott, jelenleg Iványi Arpád rendező-díszlettervezővel vezette a magyar Noir Színház társulatot, több előadást is együtt hoztak létre. Jelenleg a Budapest Playhouse nevű produkciós műhelyt vezetik. A színészet és rendezés mellett szövegíróként, fordítóként is dolgozik, valamint színészetet tanít és alkalmanként casting asszisztensként is dolgozik itthon és Angliában is.
Hivatalos honlap: www.barnabas-reti.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.