Közélet

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás

Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás

2022. augusztus 16., kedd
Megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint Magyarország 2560 adag vakcinát kap, amely 1280 ember oltására elegendő.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: az oltás két dózisból áll, amelyet egy hónapos különbséggel kell majd beadni. Hozzátették: a korlátozott mennyiségben elérhető oltóanyagot a leginkább veszélyeztetett kockázati csoportba tartozók részére ajánlják fel.

Tudatták azt is, a majomhimlő elleni vakcinák pontos felhasználásának részleteiről az NNK és a szakmai kollégium jelenleg egyeztetést folytat, ennek lezárultát követően határozzák meg az oltás felvételére vonatkozó kritériumokat és jelölik ki az oltóhelyeket.

Az NNK tájékoztatása szerint a 31. és 32. héten, augusztus 1. és 14. között összesen újabb 20 embernél igazolták a majomhimlő-fertőzést, ezzel a Magyarországon diagnosztizált esetek száma 62-re nőtt. A betegek valamennyien 23-50 év közötti férfiak, többségük életvitelszerűen Budapesten él.

A fertőzött személyek általános állapota megfelelő, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges; otthonukban tartózkodnak elkülönítve. A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez - írta az NNK.

Átneveznék a majomhimlőt
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a nyilvánosság segítségét kéri a majomhimlő vírus átnevezéséhez, ami része annak a folyamatos erőfeszítésnek, hogy eloszlassák a jelenlegi névvel kapcsolatos káros tévhiteket –számolt be a Bloombergre hivatkozva a Portfolio.hu. A közlemény szerint bárki javasolhat új nevet a javarészt meleg férfiak között terjedő vírusnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.