Közélet

Tisztázta Orbán Viktor, mire gondolt akkor, amikor kevert fajokról beszélt Tusnádon

Tisztázta Orbán Viktor, mire gondolt akkor, amikor kevert fajokról beszélt Tusnádon

2022. július 28., csütörtök
Tisztázta Orbán Viktor, mire gondolt akkor, amikor kevert fajokról beszélt Tusnádon

A miniszterelnök saját bevallása szerint nem rasszizmusról, hanem kulturális különbségekről beszélt.

Orbán az osztrák kancellárral találkozott Bécsben, ahol egyebek mellett a Tusnádfürdőn elhangzott, nagy vihart kavart beszédének gondolatait is igyekezett helyre tenni.

Karl Nehammer oszták kancellár Orbán beszédére burkoltan úgy utalt a találkozón: „A nemzetszocializmusban mi is bűnösök vagyunk”, ezért a rasszizmussal kapcsolatos megnyilatkozásokat kiemelt érzékenységgel kell kezelni.

A kancellár hozzátette, hogy fontos geostratégiai partnere Ausztriának Magyarország, főként arra tekintettel, hogy elsőként hazánkat érte el az ukrán menekülthullám. Orbán azt si megjegyezte, hogy az energia kérdésében megoszlik a két ország véleménye ugyan, de Magyarország a földrajzi adottságai miatt nem nélkülözheti az atomenergiát.

Az antiszemitizmus elleni küzdelemben Orbán szerint a magyar kormány különösen élen jár, zéró tolerancia van érvényben, a közbeszédben sem lehetségesek ilyen nyilatkozatok. Az antiszemitizmus és a rasszizmus kérdésében ,,teljes egészében együtt van" Orbán és az osztrák kancellár.

A politikában „biológiai alapú megközelítés nem lehetséges, ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés” – mondta Orbán, elismerve, hogy a migrációt ellenzi.

Orbán ezután a tusványosi beszédét a következőképpen tisztázta:

„Előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok. Itt egy civilizációs problémáról van szó, büszkék vagyunk arra, amit Magyarország a rasszizmus elleni harc terén elért. Nem rasszizmusról van szó, hanem kulturális különbségekről."

A magyar miniszterelnök arra volt kíváncsi látogatása során, számíthat-e az osztrák barátokra. A válasz szerinte pozitív.

(via Telex)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.