Közélet

Tényleg gyújtogatás miatt éghetett a nádas a Bajai útnál

Tényleg gyújtogatás miatt éghetett a nádas a Bajai útnál

2022. július 20., szerda
Tényleg gyújtogatás miatt éghetett a nádas a Bajai útnál

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, több tűzeset is történt egyszerre tegnap és az elmúlt napokban Szeged környékén. A legnagyobb, nyolcvan hektáros területen a Bajai útnál égett az avar, a tűz okozta károk utóhatásaipedig még most is érződnek.

Mint azt a Katasztrófavédelem közleményében írja, délután kettő órakor érkezett a bejelentés, hogy füstöt látnak felszállni Szegeden, a Bajai út mellett. A főügyelet azonnal riasztotta a város hivatásos egységeit a helyszínre. A tűzoltók kéziszerszámokkal és vízsugarakkal azonnal megkezdték az oltást, de a forróság és az extrém száraz füves, nádas terület nagymértékben nehezítette a küzdelmet.

A levegőben szálló izzó növényi részek folyamatosan újabb területeket gyújtottak meg.

Egyre több tűzoltó érkezett a helyszínre, a főügyelet riasztotta Makó, Kiskunhalas, Orosháza, Szentes, Kiskunfélegyháza, Hódmezővásárhely, Kistelek és Ruzsa hivatásos egységeit is, de a területre érkeztek az önkéntes tűzoltók is Mórahalomról, Balástyáról és Szegedről is.

Tizennyolc járművel hatvanegy tűzoltó dolgozott a lángok eloltásán, többüknek légzőkészülékben, csak gyalogosan megközelíthető helyeken kellett harcolniuk a lángokkal. Közben figyelemmel kísérték azt is, hogy a nagy füst ne veszélyeztesse a közeli főút forgalmát.

Az újabb és újabb helyen fellobbanó tűzfészkeket megfeszített munka után végül este nyolc óra után körülhatárolták az egységek, majd este tíz órára sikerült a lángokat eloltani. A munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szoltálat irányította. Az éjszaka folyamán több tűzoltó is a helyszínen maradt, figyelték az esetleges újragyulladásokat. Az utómunkálatok szerdára is áthúzódnak, a tűzoltók a szolgálatváltást követően folytatják a szükséges beavatkozásokat. Személyi sérülés nem történt.

A bajai úti tűzzel párhuzamosan több szabadtéri tűzesethez is riasztották a tűzoltókat Szegeden és környékén. Égett az aljnövényzet Szegeden, a Lövölde utca végén, Algyőnél két helyen is, de oltaniuk kellett a tűzoltóknak Röszkénél és Klárafalvánál is. 

Lapunknak a Katasztrófavédelem tegnap úgy nyilatkozott: nem zárható ki az emberi mulasztás lehetősége.

A mai közleményben azonban már úgy fogalmaznak, hogy feltételezhetően a tűzesetek egy része valóban emiatt következett be.

A Katasztrófavédelem felhívja mindenki figyelmét, hogy az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. A száraz aljnövényzetben sokkal gyorsabban terjednek a lángok, ami tovább nehezíti a szabadtéri tűzesetek oltását. A szabályok megszegése akár hárommillió forintos pénzbírsággal is sújtható.

Azt is kérik a tűzoltók, hogy hogy az emberéletek, az értékek és a környezet megóvása érdekében mindenki a szabályoknak megfelelően, kellő körültekintéssel járjon el:

  • a tüzek 99 százaléka emberi gondatlanságra, vagy szándékosságra vezethető vissza. Vegyük komolyan a tilalmat és ne gyújtsunk tüzet az érintett megyékben.
  • a saját kertjében mindenki bográcsozhat és grillezhet, de a tüzet nem szabad magára hagyni.
  • a kirándulók, autósok ne dobják el a cigarettacsikket, mert az út menti száraz növény könnyen meggyulladhat.
  • a kerti zöldhulladékot csak ott szabad elégetni, ahol és amikor ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ahol nincs ilyen önkormányzati rendelet, ott ez tilos.
  • tarlót égetni sehol sem szabad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.