Közélet

Akadnak még kérdések, de augusztus első napjától fizetős lehet a tram-train

Akadnak még kérdések, de augusztus első napjától fizetős lehet a tram-train

2022. július 20., szerda
Akadnak még kérdések, de augusztus első napjától fizetős lehet a tram-train

November végén indult meg a forgalom Szeged és Hódmezővásárhely között a tram-train vonalon, azóta úgynevezett utasforgalmi próbaüzem zajlik. Az utazók gyorsan megkedvelték az új közlekedési formát - a Borfesztivál alatt még éjszaka is tele voltak a szerelvények.

Több kitűzött dátum is volt arra, hogy mikor fejeződik be a próbaüzem, de ezt különböző okokból elhalasztották. Legutóbb augusztus 1-ről szóltak a hírek, ami úgy tűnik, hogy tartható is lenne, azonban

egyelőre nem tisztázott, hogy mennyibe kerülnek majd a jegyek és a bérletek a járatokra.

Ennek oka az, hogy a szerelvényeket üzemeltető MÁV és a Szegedi Önkormányzat még nem írta alá az erről szóló szerződést. A két fél elképzelései abban mindenképpen egyeznek, hogy a kombinált bérletekből a vasúttársaság és a város is engedményt ad majd az utasoknak.

Az önkormányzat azt szeretné, hogy Szegeden belül az utasok helyi jeggyel és bérlettel is utazhassanak a tram-trainen.

Nagy Sándor Szeged momentumos városfejlesztési alpolgármestere bizakodóan nyilatkozott az RTL Klub híradójának. Azt mondta, hogy a kollégái szerint nincs komoly probléma az előzőleg leegyeztetett számokkal, de mindezt még két önkormányzati bizottság elé is be kell terjeszteni. Közösségi oldalán ezt azzal kiegészítette, hogy a díjszabást legalább 30 nappal a hatálybalépést megelőzően közzé kell tennie.

A Momentum közeli Szegeder információ szerint a város kész arra, hogy a korábbi 1-es villamos üzemeltetésére fizetett díjat odaadja a tram-train üzemeltetőjének, azaz a MÁV-nak, ezért cserébe a szegediek is használhatnák helyi közösségi közlekedési eszközként, helyi viszonylatban.

MI VÁLTOZIK, HA VÉGE A PRÓBAÜZEMNEK?

A próbaüzem végével a legnagyobb változás, hogy fizetőssé válik az utazás a tram-trainen. Jegyvizsgálók most is segítik az utazást, akkortól azonban már ellenőrzik az utazási igazolványokat. A jelenleginél lényegesen sűrűbben, az ígértek szerint csúcsidőben 10 percenként közlekednek majd a szerelvények. Az utazás is gyorsabb lesz, a két város között 100 km/h sebeséggel közlekedhetnek majd.

Kérdéseket küldtünk a MÁV-nak, hogy mikortól lesz fizetős a tram-train és milyen tarifával lehet utazni, ha választ kapunk, megírjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.