Közélet

Több helyen is balesetveszélyesek a szegedi kerékpárutak

Több helyen is balesetveszélyesek a szegedi kerékpárutak

2022. június 24., péntek
Több helyen is balesetveszélyesek a szegedi kerékpárutak

Szegeden összesen a közelmúltban kialakított és átadott 26 kilométerrel együtt már 121 kilométer kerékpárúton lehet tekerni. Az elmúlt időszakban város szerte forgalmas csomópontokat alakítottak át, megváltoztatták a közlekedési rendet és kialakítottak új kerékpáros utakat is. Ez utóbbihoz legtöbbször elég volt néhány vödör sárga festék. Állandó közlekedési szakértőnk, Majoros Gabriella gépjárművezető-oktató szerint nem mindenhol sikerült hibátlanra a kivitelezés.

- Már jó pár hete „élvezhetjük” a legújabb fejlesztést a városban, hogy a kerékpárosok az egyirányú utcákban szembe is kerékpározhatnak a többi járművel. Van, olyan hely, ahol tökéletesen működik, ahol van elegendő hely mindenkinek.

De van, ahol életveszélyes, vagy a kerékpárosnak, vagy a visszapillantó tükrök rongálódhatnak.

A gépjárművezető-oktató kiemelte, hogy sok helyen van kerékpáros nyom felfestve, ami felesleges azokon a helyeken, ahol eddig is közlekedhettek a kerékpárosok, mert most úgy értelmezik, hogy a nyomvonalon kell tekerni. -Ez ha az az út közepén van, akkor ott tekernek. Emellett ami megfigyelhető, hogy a gyalogosok örömmel használják átkelőhelyként a sárga burkolati jeleket Bár a kerékpárral közlekedőknek nincs szüksége a KRESZ elsajátítására, aki nem ismeri, az nem baj, ha utánanéz mit szabad és mit nem, aki pedig már tanulta nem baj ha frissíti tudását. Erre szükség is van, mert

van ahol nagyon körültekintőnek kell lenni.

-Színes lett a város, de biztonságosnak éppen nem mindenhol mondható. Talán azt lehet mondani, hogy a kevesebb néha több. Meg kellene tanulni az erre vonatkozó szabályokat, nem kell összekeverni a fogalmakat, tisztában kell lennie mi az a kerékpáros nyom, kerékpárút, kerékpársáv, kerékpáros nyomvonal, mindre más-más szabály vonatkozik. De a legfontosabb: vigyázzunk magunkra és egymásra-figyelmeztetett Majoros Gabriella.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.