Közélet

Kilőttek az albérletárak: Szegeden csaknem 20 százalékkal drágultak egy év alatt

Kilőttek az albérletárak: Szegeden csaknem 20 százalékkal drágultak egy év alatt

2022. június 30., csütörtök
Kilőttek az albérletárak: Szegeden csaknem 20 százalékkal drágultak egy év alatt

Az albérletárak 2022-ben soha nem látott lélektani szinteket törtek át, mert májusban a korábbinál még gyorsabb ütemben drágultak. Szegeden is jelentős az áremelkedés – derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindex legfrissebb adataiból.

Havi szinten érezhető a drágulás

Az adatok szerint az országos albérletpiacra jellemző átlagos bérleti díjak májusban 2,6 százalékkal voltak magasabbak az áprilisinál, a fővárosban pedig 2,5 százalékos volt az emelkedés havi szinten. Ez az áremelkedés gyorsulását mutatja, mivel áprilisban az előző hónaphoz képest 2-2 százalékos volt a drágulás.

Éves összevetésben a bérleti díjak országosan 20,8 százalékkal, Budapesten pedig 21,4 százalékkal nőttek.

Júliusban nőhet a kínálat

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: "az albérletárak 2022-ben mutatott emelkedése passzol az eddigi trendbe, azaz folyamatosan növekednek a bérleti díjak. A drágulást tompíthatná a kínálat bővülése, ám az csak a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése előtt, július közepén várható." Hozzátette: a lakbérindex adatai szerint a különböző régiókat nézve az Észak-Alföldön volt a legjelentősebb az éves szintű áremelkedés, meghaladta a 22 százalékot. Az említett adatok alapján Szegeden 18 százalékkal nőtt az albérletek ára tavalyhoz képest.

Szeged a drágább városok között

A fővároson kívüli piacon pedig az látszik, hogy a megyeszékhelyeken 92,5 és 150 ezer forint között szóródnak a bérleti díjak. A legdrágább városok közé sorolható Veszprém, Debrecen, Székesfehérvár, Győr és Szeged. Továbbra is a legolcsóbbak közé tartozik Kaposvár, Salgótarján és Szekszárd, utóbbi városokban 100 ezer forint alatt maradt az átlagos bérleti díj.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.