Közélet

Kezdődik a vizes vb Szegeden, és szegedi érmes reményekkel

Kezdődik a vizes vb Szegeden, és szegedi érmes reményekkel

2022. június 16., csütörtök
Kezdődik a vizes vb Szegeden, és szegedi érmes reményekkel

A vizes világbajnokságon most, június 18. és 25. között rendezik az úszóversenyeket, a helyszín a Duna Aréna. Ezzel párhuzamosan lesznek majd a szinkronúszó-versenyek a margitszigeti Széchy-medencében. A vízilabdatorna csoportmérkőzéseinek a Hajós Uszoda nagymedencéje mellett Szegeden a Tiszavirág Sportuszoda, Debrecen és Sopron ad otthont. Mindegyik városban egy-egy férfi és női csoport küzdelmei zajlanak majd, azaz délutánonként két-két mérkőzést nézhetnek meg a szurkolók. A Margitsziget lesz a kivétel, ahol a magyar férfi és női válogatott játszik majd, elkerülendő az ütközést az úszóversenyekkel, az első meccsek 19.30-kor kezdődnek, a magyarok pedig 21 órától szállnak vízbe.

Szép szegedi sikerek születhetnek

Olasz Anna a 10 km-es olimpiai távon tavaly ezüstérmes lett a szintén budapesti Európa-bajnokságon, a váltóval pedig bronz medált szerzett a hazai kontinensviadalon, majd negyedik lett a tokiói ötkarikás játékokon, de a maratoni 25 km-en is rendelkezik Eb- és vb-ezüstéremmel. Pádár Nikolett 2021-ben már kipróbálta magát a rövidpályás vb-n, a válogatott egyetlen utánpótláskorú versenyzőjeként 5. és 7. helyet is elért a váltóval, most pedig nagy medencében is bizonyíthat a világnak, miután 16 évesen felnőtt magyar bajnoki címet szerzett. A HAÁSZ SZUE csapatából még Farkas Tamás kvalifikált a vb-re, szerb színekben indul 5 és 10 km-en.

Reméljük most is lesz oka mosolyognia Olasz Annának

ÉREMET REMÉL A KAPITÁNY

– Olasz Anna érmes is lehet a vb-n, Pádár Nikolett pedig döntőbe kerülhet a váltóval. Anna már a nemzetközi mezőny meghatározó alakja, öt Eb és két olimpia mellett ez lesz az ötödik világbajnoksága. Minden versenyszámban a pontszerzés a realitás, de nagyon örülök, ha érmet is szerez. Erre különösen esélyes lehet a váltóval - nyilatkozta Gellért Gábor, aki szövetségi kapitányaként irányítja legjobb magyar nyílt vízi úszókat, aki Pádár Nikolettől is jó teljesítményt vár. – Hihetetlen, hogy Niki milyen fejlődésre képes akár egyik hétről a másikra is, és remélem, ez még nagyon sokáig így lesz. A formája tehát biztató, de a cél eléréséhez szintet kell lépnie. Ahhoz, hogy a világbajnokságon összejöjjön a középdöntő, már a délelőtti előfutamban olyan időt kell úsznia, amellyel magyar bajnok lett. Ehhez a menetrendhez igazítjuk az edzéseket is, a reggeli tréningek különösen nagy hangsúlyt kapnak. A váltóval reális cél a döntőbe jutás, majd a fináléban a minél szebb helyezés. A járvány miatti versenyhalasztások miatt idén minden korosztályban lesz Eb és vb is, így nem akármilyen nyara lesz Nikinek, ez neki és nekem is kihívás. Másfél héttel a vb után már az ifjúsági Eb-n kell szerepelnie, de teher alatt nő pálma – jegyezte meg Gellért Gábor a szegedi úszó csapat vezetőedzője.

Sztárok a szegedi medencében

A tavalyi évben átadott Tiszavirág Sportuszoda is benépesül az elkövetkezendő két hétben. Ha magyar csapat itt nem is száll medencébe - reméljük a helyosztókon sem a második héten, unatkozni biztosan nem fog senki, akár női, akár férfi meccsekre látogasson ki. Jegyek még vannak a szegedi mérkőzésekre, azokat ide kattintva tudja megvásárolni.

A Tiszavirág uszoda készen áll a hétfői vb rajtra

SZEGED KIEMELT HELYSZÍN

- A négy magyarországi helyszín - Budapest, Debrecen, Sopron, Szeged - közül kiemelkedő jelentőségű lesz Szegedé, mert nem kizárólag a vízilabdatorna csoportmérkőzéseit játsszák itt, hanem a kieséses szakasz meccseit és a helyosztó mérkőzéseket- említette Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.

A tokiói olimpián aranyérmes szerb férfi válogatott Szegeden játssza a csoportmeccseit, a világ egyik, ha nem a legjobb csapata mellett Ausztrália, az Amerikai Egyesült Államok és Kazahsztán csapata száll medencébe. A hölgyeknél a spanyolok lesznek a „sztárok", a tokiói olimpián és a legutóbbi két világbajnokságot egyaránt ezüstérmes válogatottnak Franciaország, Görögország és Thaiföld lesz az ellenfele. A programot hétfőn 18 órától kezdik, amikor Görögország-Thaiföld meccset rendeznek, majd felváltva egyik nap a nők, másik nap a férfiak meccseit rendezik szombatig, vasárnaptól jönnek a helyosztók.

A szerbek Szegeden kezdik meg szereplésüket és Budapesten, a vb utolsó napján, a döntőben szeretnék befejezni

A vizes világbajnokság pontos programja ide kattintva elérhető.

MEGTÉRÜLŐ BEFEKTETÉSEK

Az elmúlt években többségében kormányzati pénzekből két vadonatúj, világesemények lebonyolítására alkalmas sportlétesítményt adtak át Szegeden és néhány éve, szintén állami forrásból a Maty-éren is teljesen felújították a kajak-kenu és evezős pályát. Ezeknek a beruházásoknak köszönhetően Szegeden 2019-ben kajak-kenu világbajnokságot, idén kézilabda Eb-t és most vizes vb-t rendezhettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.