Közélet

Felújítanak két idősotthont Szegeden

Felújítanak két idősotthont Szegeden

2022. június 4., szombat
Felújítanak két idősotthont Szegeden

Felújítja a szegedi önkormányzat uniós támogatással, több mint 1,6 milliárd forintból a Kálvária sugárúton működő emelt szintű és hagyományos elhelyezést biztosító idősotthonát - közölte a polgármesteri hivatal.

A közlemény szerint a beruházás költségeiből 1,131 milliárd forintot uniós támogatásból fedeznek, ezt az önkormányzat 527 millió forint saját forrással egészíti ki.

Az épület korszerűsítésnek köszönhetően az intézmények energiaköltsége mintegy tizedére csökkenhet.

A kivitelezés a hagyományos elhelyezést biztosító otthon II. világháború előtti, négyszintes, kereszthajós szerkezetű épületében indult el. Új cserép-, illetve lemezfedést kap a 150 férőhelyes épület, elvégzik a magastető hang- és hőszigetelését. A tető déli és keleti felületein napelemes rendszert helyeznek el. Új nyílászárókat és lámpatesteket építenek be, lefestenek csaknem tízezer négyzetméternyi falat, korszerűsítik a vízvezetéket, a fűtési és az erősáramú hálózatot, füstelvezető, tűzjelző és nővérhívó rendszert telepítenek.

A tervek szerint egy hónapon belül megkezdődnek a munkálatok a száz férőhelyes, emelt szintű elhelyezést biztosító otthonban is.

Az 1981-ben házgyári technológiával elkészült, ötszintes épület lapos tetője víz-, hő- és hangszigetelést kap, ide is napelemeket helyeznek el. A vasbeton szerkezetű épület térhatároló falait és a lodzsákat hőszigetelik. Nyílászárókat újítanak fel, jelentős területen kicserélik a burkolatokat, több mint tízezer négyzetméternyi falat lefestenek, új lámpatestet szerelnek fel, felújítják a fürdőszobákat, továbbá itt szintén új füstelvezető, tűzjelző és nővérhívó rendszert építenek ki.

A régebbi épület energetikai felújításának kivitelezője a SZIKI-ÉP Kft., s a másik ingatlan korszerűsítésére is a szegedi cég adta a legjobb ajánlatot - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.