Közélet

Még ma Budapestre jön az Európai Bizottság elnöke

Még ma Budapestre jön az Európai Bizottság elnöke

2022. május 9., hétfő
Még ma Budapestre jön az Európai Bizottság elnöke

Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozik ma délután Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az Európa jövöjéről szóló konferenciasorozat strasbourgi záróeseményéről nyílegyenesen Budapest felé vette az irányt az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, hogy Orbán Viktorral találkozzon. Eric Mammer szerint a két politikus az európai biztonságról és az energiaellátásról fog egyeztetni.

https://twitter.com/MamerEric/status/1523666651085901824?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1523666651085901824%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Findex.hu%2Fgazdasag%2F2022%2F05%2F09%2Fursula-von-der-leyen-europai-bizottsag-europai-parlament%2F

Az elnök Magyarországra érkezésében vélhetően nagy mértékben közrejátszik, hogy a magyar kormány többször is kijelentette: nem támogatja a következő uniós szankciócsomagot, mivel egy atomcsapással felérő hatással lenne a magyar gazdaságra.

Von der Leyen az Európai Parlamentben tartott rendezvényen arról beszélt, ,,amennyiben az Európai Unió gyorsabban akar előrehaladni, az egyhangú döntéshozatal már nem működik a kulcsfontosságú területeken," ezért szilrád alapokra kell helyezni a demokrácia működését.

Arról is beszélt, hogy szerinte meg kell erősíteni az európai egységet, ez az EU egyik feladata. Kiemelte, hogy a kontinensre visszatért a háború.

Oroszország pedig ,,ismét átrajzolni a térképeket" szerinte. Hozzátette, a helyzet ,,történelmünk legsötétebb időszakát idézi."

Felhívta a figyelmet továbbá, hogy az EU-nak az egészségügy, a biztonság és a környezetvédelem területén is fontosabb szerepet kell betöltenie. Az egészséges élelmiszerekbe és a megfelelő lakhatásba is további forrásokat kell véleménye szerint befektetnie.

„Olyan Európát szeretnénk, amely képes a jogállamiságot és európai értékeket képviselni, ellátni saját magát a legfontosabb területeken, az energia, az élelmiszer, a gyógyszergyártás és a digitális technológia területén” – fogalmazott von der Leyen.

Végezetül azzal zárta gondolatait: Ukrajna jövője Európa jövője is.

(Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.