Közélet

Félmegoldás a tarjáni kullancstanyára

Félmegoldás a tarjáni kullancstanyára

2022. május 4., szerda
Félmegoldás a tarjáni kullancstanyára

Első nekifutásra nem sikerült hiánytalanul lenyírni a füvet a Tünde tér környékén, ahol az utóbbi hetekben már vállalhatatlanul elburjánzott a gazdzsungel.

Alaposan kiverte a biztosítékot a tarjáni lakóközösség körében a Tünde tér körüli gazhelyzet. A környékbeliek már-már egy Tarzan filmben érezhették magukat, ugyanis túlzás nélkül állítható: térdig ért a gaz. A sajátos esztétikai élmény mellett súlyosabb probléma, hogy a kullancsok melegágyaként is szolgálhat a terület, hiszen a veszélyes vérszívók a fűszálakon, bokrokon, levelek fonákján megtelepedve várják a kedvező alkalmat. Ráadásul a változóan csapadékos és melegebb, tavaszias időjárás is kedvez a gyomok növekedésének.

A kullancs veszélyei: Lyme-kór és agyhártya-gyulladás
A Webbeteg erre vonatkozó cikke szerint az egyik a kullancs váladékaiban lévő baktérium, a Borrelia burgdorferi, amely az ember vérébe kerülve, majd különböző szervekben megtelepedve, kezelés nélkül hosszadalmas gyulladásos kórképet, a Lyme-borreliosist (Lyme-kórt) okozza.
A másik, emberre – főleg gyermekekre – veszélyes állapot a (kora tavaszi) agyvelő- és agyhártya-gyulladás, amely a kullancs által hordozott vírus okozta betegség.

Az egyik népszerű közösségi csoportban is heves indulatokat váltott ki az alábbi fotó. Egyes kommentelők szerint nem szabad megvárni amíg az önkormányzati cég intézkedik, a lakóknak saját maguknak kellene kigyomlálni a házak előtti közterületet. Volt, aki megjegyezte, patkányokat is látott már a méretes susnyásban.

Fotó: Szegeden Láttam Facebook-csoport.

Kedden úgy tűnt, fellélegezhetnek a helyiek, ugyanis az SZKHT munkatársai lenyírták a füvet, igaz, nem hiánytalanul. Több helyen is csomókat hagytak maguk után, a padok és a házak körüli területeket rendkívül sajátosan ritkították meg, így a kullancsok továbbra is zavartalanul várhatják gyanútlan áldozataikat.

Az elvégzett munkával kapcsolatban kérdéseket küldtünk az önkormányzati cégnek, amint válaszolnak frissítjük a cikket, vagy újat írunk.

Sándor Judit fotói:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.