Közélet

Ünnepélyes átadás: 32 év után újra van bölcsőde Deszken!

Ünnepélyes átadás: 32 év után újra van bölcsőde Deszken!

2022. április 1., péntek
Ünnepélyes átadás: 32 év után újra van bölcsőde Deszken!

Bartók Csabahatékony képviseletének és Gémes László segítségének köszönhetően a deszkiek évtizedes álma vált valóra.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően a deszki Móra Ferenc csicsergő óvoda nagycsoportos ovisainak fellépése tette még emlékezetesebbé az átadást.

Király László ünnepi beszédében elmondta, először a belügyminisztérium felé benyújtott pályázatukat visszavonták, Bartók Csabához és Gémes Lászlóhoz fordult segítségért annak érdekében, hogy 1990 után újra legyen bölcsőde Deszken.

Arra kértem Bartók Csabát, hogy ezt az elárvult járást, körzetet felkarolva segítsen abban, hogy újra legyen bölcsődénk. A kérésünk nyitott fülekre talált, kaptunk 209 millió forintot a projekt megvalósítására

emelte ki a település polgármestere.

Király László elmondta a közbeszerzés előkészítésénél kiderült, hogy legolcsóbb ajánlat is 124 millióval meghaladja a keretet. Ennek tükrében ismét segítséget kért, és megkapták a szükséges hiányzó összeget, így valóra válhatott a deszkiek évtizedes álma.

Juhász Tünde elmondta, kevés hosszabb távú beruházás van egy bölcsőde építésénél. Meglátása szerint a bölcsőde ma már nélkülözhetetlen a munka és a család közötti egyensúly kialakításában: támogatást jelent a szülőknek abban, hogy amíg dolgoznak biztonságban tudhatják a gyermekeket – húzta alá.

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal vezetője hangsúlyozta, a kormány azért dolgozik, hogy minden bölcsődéskorú gyermeket nevelő családnak lehetősége legyen bölcsődében elhelyezni a gyermekét, ha arra szükség van.

Kiemelte, amíg 2010-ben 668 bölcsőde működött az országban, addig jelenleg 2325 ilyen intézmény biztosít ellátást a családoknak. Hozzátette, 2010-ben 326 településen, 32 ezer férőhellyel működtek bölcsődék, jelenleg már 919 településen, több mint 55 ezer férőhellyel büszkélkedhetnek.

Bartók Csaba elmondta, 2021-ben a gyermeknevelés fejlesztésére a kormány 177 milliárd forintot fordított. Úgy véli, ez az összeg egyértelműen jelzi a kormány szándékát a fiatalsággal kapcsolatban.

A Csongrád-Csanád megyei 1-es választókerületben induló fideszes képviselőjelölt arra kérte az egybegyűlteket, hogyha tetszik nekik az a munka, amit Deszkért végzett, a vasárnapi választáson őt és a kormányt támogassák annak érdekében, hogy a jövőben még több ehhez hasonló fejlesztés valósuljon meg a térségben.

Gémes László elmondta, háromféle polgármestert különböztet meg a megyében: vannak, akik a múlttal foglalkoznak, akik a jelenben élnek és akik a jövőt építik. A Csongrád-Csanád megyei önkormányzat elnökének meglátása szerint, aki iskolát óvodát, bölcsődét épít az a jövőt építi. Mint mondta, az ajtó mindig nyitva áll az olyan polgármesterek számára, akik a jövőbe tekintenek. Hozzátette, kívánja, hogy a bölcsődében olyan sok gyermek legyen, rövidesen bővíteni kelljen.

Sándor Judit fotói:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.