Közélet

Kásler Miklós: építsünk régi kövekből új házat!

Kásler Miklós: építsünk régi kövekből új házat!

2022. április 26., kedd
Kásler Miklós: építsünk régi kövekből új házat!

Közel 700 millió forintból újult meg a mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola a Széchenyi 2020 program keretein belül. Az ünnepélyes projektzáró rendezvényen részt vett Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere.

Kazi Mária, az intézmény vezetője ismertette, hogy az iskola 693,1 millió forint vissza nem térítendő támogatásból újult meg. Az épület felújításán túl és az új épültszárny mellett a tetőtér beépítésével új helységeket alakítottak ki. Ezen felül új bútorzatot, új oktatási, informatikai eszközöket, új szaktantermeket is kapott az oktatási intézmény. A felújítás alatt a sportra is nagy hangsúlyt fektettek: a tornacsarnok új padlózatot kapott, az öltözőket pedig korszerűsítették.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője egy történelmi áttekintéssel kezdte köszöntőjét. Kitért arra, hogy a mórahalami oktatás egészen az 1800-as évek közepéig nyúlik vissza, amikor ugyanis tanyasi iskolákat szerveztek. Nyáron a szabadnan, télen pedig az istállókban folyt az oktatás.

A 2000 éves keresztény kultúrából, a magyar hagyományokból és az európai értékekből levezethető értékrend az, ami meghatározza a magyar oktatás útját

-emelte ki a miniszter.

Beszédében rátért arra, hogy az oktatásnak az a feladata, hogy bevezesse a gyerekeket az végtelen ismeretlenek birodalmába. Kásler Miklós kihangsúlyozta, hogy a magyar oktatás tradíciói rendkívüliek. A hagyományok kapcsán megemlítette Eötvös Józsefet, a reformkor egyik legnagyobb gondolkodóját, Trefort Ágostont és Klebelsberg Kunot is, mint a magyar oktatási tradíció formálóit.

A múlt idézése kapcsán a miniszter hozzátette, hogy

Akkoriban a magyarság egységes volt, nem szabdalták fel a nemzet gondolkodását.

Ennek kapcsán elmondta, hogy most az a feladat, hogy a múltunkból mindent kihalásszunk, ami érték és minden próbáljunk meg helyreállítani.

Építsünk régi kövekből új házat!

-húzta alá a miniszter.

Majd egy Reményik Sándor idézettel zárta ünnepi beszédét:

Ne hagyjátok a templomot, a templomot s az iskolát!

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban rengeteget fejlődött a magyar oktatás.

Iskolák újultak meg, és iskolák nőttek ki a földből

-emelte ki.

A központ elnöke köszönetet mondott Kásler Miklós miniszter úrnak, hogy az elmúlt négy évben mindig az oktatásért harcolt, és mindig az oktatás volt a prioritás.

Hajnal Gabriella felhívta a figyelmet arra, hogy a mórahalmi projekt egy igaz, 21. századi beruházás, és úgy fogalmazott, hogy sok intézmény megirigyelhetné ezt a természettudományi labort, amit itt alakítottak ki.

Az ünnepi köszöntők utána Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi egyházmegye megyéspüspöke felszentelte az oktatási intézményt, Juhász Tünde megyei kormánymegbízott pedig jelképesen átadta a felújított épület kulcsait a helyi diákönkormányzatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.