Közélet

Szegeden is elkezdődött az országos pedagógussztrájk

Szegeden is elkezdődött az országos pedagógussztrájk

2022. március 16., szerda
Szegeden is elkezdődött az országos pedagógussztrájk

Szegeden legalább 15 iskola tanárai érintettek a sztrájkban, többek között a Deák Ferenc Gimnázium, az Arany János Általános Iskola, és a Radnóti Miklós Gimnázium is.

Vőneki Ádám, a szegedi Arany János Általános Iskola tanára a telex.hu-nak azt nyilatkozta, hogy egyelőre három napra tervezik a sztrájkot, minden nap 11-14 óra között lesz munkabeszüntetés.

Előzőleg nem lehetett még tudni, hogy Budapesten kívül hol csatlakoznak még a tanárok az országos pedagógussztrájkhoz, de annyi biztos, szegedi, pécsi, győri és székesfehérvári iskolákban is tartanak munkabeszüntetéseket. A tanárok mellett a diákok is tartottak ma reggel három helyszínen demonstrációt Budapesten.

Szegeden a Klauzál téren tartanak tüntetést

Szegeden délután négykor a VVL – Veritas Virtus Libertas egyetemi közösség szervezésében tartanak demonstrációt, ahol Farkas Dániel, tanárszakos hallgató, Szajbély Mihály egyetemi tanár, az SZTE-BTK szenátora és Erdélyi Eszter, gimnáziumi tanár, a PDSZ szegedi képviselője mond beszédet. Az eseményről a SzegedMa is beszámol.

Előzmények

A két pedagógus-szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) évek óta nem tud megállapodni a kormánnyal a követeléseikről. Már idén januárban is tartottak egy figyelmeztető sztrájkot. Akkor azt szerették volna, hogy a tanárok bérét ne a 2014-es minimálbér szerint határozzák meg. Ezenkívül a munkaterheik csökkentését követelték, vagyis azt, hogy 22 órában határozzák meg a kötelező heti óraszámukat. A harmadik követelésük a kötelező oltás ellen szólt, amit el is értek, március 3-án Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormány eltörli a tanárok kötelező oltását. A szakszervezetek első két követeléséről azóta sem tudtak megegyezni a kormánnyal.

Újabb konfliktus

Február 11-éna kormány a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva elfogadott egy rendeletet, ami előírta a tanárok sztrájkja idején az elégséges szolgáltatásokat. Ebben a rendeletben olyan feltételek szerepeltek a jogszerű sztrájk megtartásához, mint hogy gyermekfelügyeletet kell tartani minden osztályban a sztrájkkal érintett iskolákban, mégpedig úgy, hogy nem lehet összevonni csoportokat. Így mindenki csak azokkal és csak abban a tanteremben lehet együtt, akikkel és ahol korábban is volt- írja a Telex.

A rendeletre is reflekltáltak

A szeged365.hu azt írja, hogy a pedagógusok a rendelet miatt polgári engedetlenségi akciók szervezésébe kezdtek, a Civil Közoktatási Platform (CKP) összesítése szerint legalább 320 intézmény legalább 6500 pedagógusa tagadta meg a munkát az elmúlt hetekben.

Időközben a Fővárosi Ítélőtábla jogerős végzést hozott a március 16-i sztrájkra vonatkozóan, és kimondta többek közt, hogy „kizárólag a kormányrendelet rendelkezéseit lehet és kell alkalmazni a még elégséges szolgáltatások vonatkozásában”. Ez röviden azt jelenti, hogy a rendeletben meghatározottak szerint lehet sztrájkolni. Az érdekvédők ezek tükrében folytatták a sztrájk szervezését, több alkalommal is hangsúlyozták, hogy a rendelet betartása mellett szeretnének a kormányra nyomást gyakorolni.

Legfőbb követeléseik:

  • Ne a 2014-es minimálbér szerint határozzák meg az illetményüket: ez azt jelentené, hogy a kormány által ajánlott 10 százalékon felül a garantált illetményüknek további 45 százalékkal kellene emelkednie januártól,
  • Munkaterheik csökkentését követelik, vagyis azt, hogy 22 órában határozzák meg a kötelező heti óraszámukat.
  • Béremelést akarnak elérni az iskolákban nem tanárként dolgozó alkalmazottaknak is,

A kormány szerint a sztrájk politikai akció

A kormány álláspontja az, hogy a munkabeszüntetésa baloldal kampányakciója, emellett az EMMI közleményben arrahívta fel a figyelmet, hogy „a jelenlegi háborús helyzetben békére és nyugalomra van szükség az iskolákban is”, ezért a sztrájk elhalasztását javasolták az érdekvédőknek. A PDSZ szerint politikai kampányakcióról szó sincs, minden esetre, az ellenzék politikusai előszeretettel használják retorikájukban az eseményeket-írj a szeged365.hu Gulyás Gergely a múlt csütörtöki rendkívüli Kormányinfón arra kérte a pedagógusokat, hogy fontolják meg a sztrájkban való részvételt, illetve a sztrájk elhalasztását. A pedagógusok törekvéseivel egyetértenek, és tárgyalnak az Európai Bizottsággal arról, hogy európai uniós forrásokból több száz milliárd forintot fordíthassanak béremelésre.

Fotó: telex.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.