Közélet

Orbán Viktor célja: 2030-ra Magyarország energiafüggetlenné váljon

Orbán Viktor célja: 2030-ra Magyarország energiafüggetlenné váljon

2022. február 4., péntek
Orbán Viktor célja: 2030-ra Magyarország energiafüggetlenné váljon

Orbán Viktor szokásához híven ma is interjút adott a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ahol szó esett az oroszországi látogatásáról, a debreceni oltóanyaggyárról és a magyar gazdaság eredményeiről is.

Hazánk jégtörő lehet Oroszország és a nyugat között

A kormányfő a keddi, Vlagyimir Putyin orosz elnöknél tett látogatását úgy értékelte: Magyarország NATO- és uniós tag, ugyanakkor jó kapcsolatra törekszik Oroszországgal, ezzel a magyar modellel teljesen eltér a legtöbb uniós országtól. Mindez jól működik "jegesedéskor" - fogalmazott, vagyis a jelenlegihez hasonló konfliktushelyzetben, ezért is jellemezte utazását békemisszióként. Rámutatott: az ő, Putyinnal történt találkozója után hamarosan a német kancellár, valamint a francia elnök is Moszkvába látogat.

...alkalmasak vagyunk jégtörőnek. És ha a feszültséget csökkenteni akarjuk, akkor tárgyalni kell. Hosszan fogunk tárgyalni.

Cél az energiafüggetlenség

A kormány egyik fő célja, hogy 2030-ra Magyarország energiafüggetlenné váljon. Orbán szerint - főleg a baloldalon - ezen sokszor mosolyognak, azonban már most is "klímabajnokok" vagyunk: ennek ellenére, hogy fenn tudjuk tartani az energiarendszert és a rezsicsökkentés is maradhasson, szükség van az orosz gázra.

Ősszel Szijjártó Péter hosszú távú szerződést kötött 4,5 millió köbméter gáz évenkénti szállításáról, ráadásul Ukrajna elkerülésével. Most azt javasoltuk, hogy ezt 1 milliárd köbméterrel toldjuk meg. Majdnem sikerült megállapodnunk, még Szijjártó Péternek kell futnia pár kört

- fogalmazott a kormányfő, és kiemelte: amikor másfél évvel ezelőtt javasolta egy ilyen jellegű szerződés megkötését, az összes magyar szakember azon a véleményen volt, hogy a piacon lesz elég kínálat és olcsóbban is lehet választani. Mára kiderült, hogy jól döntöttek a külügyminiszterrel:

Nyugat-Európa attól szenved, hogy nem tud elég gázt vásárolni és nincsenek hosszú távú szerződéseik

Oltóanyagból is önnállóságra törekszünk

A miniszterelnök kifejtette a vakcinákkal kapcsolatban, hogy Magyarország ezen a téren is önállóságra törekszik és Palkovics László miniszternek az idei év végére meg kell oldania, hogy a debreceni oltóanyaggyár első eleme termelni tudjon. Itt nem csak a koronavírus elleni védőoltásokat, hanem a gyerekek kötelező védőoltásait is gyártanák.

Úgy látjuk, hogy Szputnyikból és Szputnyik Light-ból nagy kereslet lesz, és nagyobb, mint az orosz kapacitások. Ha a kereslet így marad, akkor velük együttműködésben tudunk orosz oltóanyagot gyártani és el tudjuk adni.

Egy sikertörténet Magyarország

A kormányfő az idei eredményeket sorolva elmondta: 20 százalékkal emelkedik a minimálbér, a kormány - történelmi elégtételként - visszaadja a 13. havi nyugdíjat, a 25 év alattiak az idei évtől nem fizetnek személyi jövedelemadót, a gyermeket nevelők pedig visszakapják a tavaly befizetett adójukat.

Itt olyan dolgok történnek, amelyre minden magyar büszke lehet

- fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: az átlagos magyar ember látja, hogy összességében mindenki minden évben egy lépést tehet előre. Mindezek önmagukban is cáfolják azt, amit a baloldal mond. Bosszantó, ha eközben külföldi újságírók "a magyar haverjaikra hivatkozva" szamárságokat írnak, de politikai jelentősége ennek nincs - tette hozzá.

Az interjút teljes egészében itt meghallgathatják:

via MTI, Infostart / Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.