Közélet

Kijött a kormányrendelet, eddig marad érvényes a védettségi igazolvány

Kijött a kormányrendelet, eddig marad érvényes a védettségi igazolvány

2022. február 9., szerda
Kijött a kormányrendelet, eddig marad érvényes a védettségi igazolvány

Korábban már írtunk a kormánynak arról a váratlan bejelentéséről, hogy az oltatlanok védettségi igazolványának érvényessége nem a korábban tervezett februári időponttól szűnik meg, hanem május 1-ig kitolták ennek az intézkedésnek az életbe lépését. Az ezzel kapcsolatos kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben, mi pedig elhoztuk, mik a legfontosabb tudnivalók!

https://szegedma.hu/2022/02/gulyas-gergely-majus-elsejeig-ervenyes-marad-a-vedettsegi-igazolvany

A múltheti Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnögésért felelős miniszter, hogy csak az oltottak védettségi igazolványa marad érvényes, tehát akinek fertőzésen való átesettség alapján van kiállítva, május elsejétől nem használhatják azt.

Harmadik oltás nélkül csak hat hónapig érvényes

A rendeletben kiemelik, hogy a 18 éven felülieknél az oltási igazolvány májustól a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes. Az egydózisú Janssen vakcinával oltottak esetében szintén 6 hónapos lesz az érvényesség, de nekik is fel kell venni megerősítő oltást, hogy érvényes is maradjon. 

Amennyiben nem kerül harmadik (vagy Janssennél második) oltás beadásra hat hónap elteltével, a dokumentum érvényességét veszti.

Ha oltással fertőződik, az is hosszabbít

Ha valaki a két (vagy egy Janssen) oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa.

Külön szabályozás foglalkozik azzal, hogy a 18 éven aluliak miként kaphatnak igazolványt: náluk egyelőre a Janssen esetén egy, a kétdózisú oltóanyagok esetén két oltás elegendő lesz az érvényességhez. 

Megjegyezték, hogy az eddigi okmányokat nem kell lecserélni, ugyanis azok ellenőrzése a rajtuk található QR-kód alapján történik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.