Közélet

Nekem Szeged: Dobó Csaba

Nekem Szeged: Dobó Csaba

2022. január 9., vasárnap
Nekem Szeged: Dobó Csaba

- Az őseimet, a gyökereket, a családomat, a szülőföldet, azt a minőséget, amit mindig magamban hordozok, éljek bárhol a világban. Itt tanultam meg járni, örülni az életnek és rettegni a góltól. Ide fűznek azok az élmények, emlékek is, melyek a felnőtté válás útján kísértek és megalapozták a gondolkodásomat, azokat az alapállásokat, amiken ma támaszkodom. Szeged a gyerekkorom, az ambivalens érzelmek, tapasztalások az iskolákban, a sok-sok történet, amiket megéltem, és az a furcsa helyzet, hogy sokat közülük csak most értek meg igazán. A fiatal kor és a foci, a kék-feketék és a Diszkoszvető is Szeged, és a legjobb barátaim is itt élnek. A főiskola bohém légköre, amiben szerettem lubickolni, ez is Szeged. A forró nyári éjszakák, mikor szinte meleg a Tisza vize, ahogy a Laposon egy tábortűz mellől a folyóba ugrok. És a bicikli, imádtam tekerni Szegeden. A gyönyörű lányok, az apró kis szerelmeim is a Napfény Városának emlékei, ahogy a gyönyörű város, az értékes építészetével… a mai napig kesergek, mikor egy újabb 100 éves házat bontanak le és már évtizedek óta csak a kezeiket tárják szét az illetékesek…. de ez is Szeged, amit nagyon szeretek, mert hazatérni jó, de el kell néha menni, kell egy kis távolság is, hogy az ember kiteljesedhessen- mesélte Dobó Csaba.

Mi az ami biztosan nem marad ki?

Amikor Szegeden járok, akkor a Pinty utca az első. Itt nőttem fel, itt élnek a szüleim, és ha több napra jövök, akkor az első kettőt kint a kertben töltöm, a teraszon berendezem az „irodám” ha kell. Aztán természetesen a barátok, nincsenek sokan, de nem is kell, mert a szívem már színültig van a kedvenc embereimmel. A régi törzshelyet sem hagyom ki, ha az idő engedi, a Templomkertben eszek egy „Attila-tálat” és néhány pohár Frittmann-rozé is elfogy a barátokkal. Próbálok olyan időszakban is hazalátogatni, ha az FK meccset játszik és akkor irány a pálya, régen voltam már. Legutóbb Turján Gyurival (a legjobb barátok egyikével) egy biciklitúrát szerveztünk a töltésen Makóra, a meccsre, majd visszafelé a Laposon értünk célba, ahol egy kis szalonnasütés volt a jutalom. De már hagyomány nálam, hogy elmegyek egy nosztalgiatúrára is robogóval vagy biciklivel. Meglátogatom azokat a helyeket, ahol életem fontos éveit töltöttem. Az Etelka-sor, a főiskola Topolya sori csarnoka, a Klára utca, ahová a szülői háztól költöztem először, a Liliom utca, Szőreg, a belváros, Dugó tér, a kis körút, a Gutenberg utca, a Láng család háza, a Tisza-part, Gyertyámos utca, a Szegedi Egyetem műhelyének egykori szerkesztősége és Alsóváros, a Szentháromság utca. Nagyon sok helyszínre eltekerek még, de már így is kicsúsztam a keretből és ahogy az old school (oldszkúl) újságírásban mondták csikó koromban: nem gumiból van az újság.

NÉVJEGY

Dobó Csaba Szegeden születtett 1975-ben. A Ságvári Endre Általános Iskola után a Deák Ferenc Gimnáziumban érettségiztt egy sportosztályban, majd a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola (ma SZTRE JGYPK) testnevelés-rekreáció szakán diplomázott. Ekkoriban minden a fociról szólt az életében, 17-18 évesen kerültem fel szinte a fél ificsapattal a felnőtthöz (1992-1993), mert a pénzügyi helyzet miatt alig marad játékos a Szeged FC-ben. Mivel végig a szegedi csapat mellett maradt, az összes formációban és vagy 3 osztályban volt a különböző csapatok tagja. A Szeged LC-vel 1999-ben játszott az utolsó az eddig utols szegedi NB1-es meccsen a Honvéd ellen. A focikarriert balástyai és sándorfalvi évek után az FK Szeged csapatában zárta. Közben már elkezdett az újságírás felé kacsintgatni, 2004-től a Szegedi Egyetem magazin műhelyében tanult, majd két rövidéletű helyi napilap, majd 2008-ban a SzegedMa alapításánál a újságírója lett 2014-ig. Akkor Pest megyébe költözött-azóta már Győr-Moson-Sopron megye a székhely. Újságíró vállalkozása van. Hobbija az öt tagú család és a gasztronómia, szenvedélye a főzés, a kovászos kenyér és barátai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.