Közélet

Kijött a rendelet, csak az oltottak számítanak védettnek Magyarországon

Kijött a rendelet, csak az oltottak számítanak védettnek Magyarországon

2022. január 21., péntek
Kijött a rendelet, csak az oltottak számítanak védettnek Magyarországon

Még a múltheti kormányinfón jelentették be, hogy február 15-től csak az kaphat védettségi igazolványt, aki felvett legalább 2 oltást. A kormány nem is tétlenkedett, a tegnapi Magyar Közlönyben meg is jelent az ezzel kapcsolatos kormányrendelet - mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

https://szegedma.hu/2022/01/csak-az-oltottak-vedettsegi-igazolvanya-lesz-ervenyes-februartol

Csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak.

Magyarul ha valaki úgy szerezte meg az okiratot, hogy átesett a betegségen, de nem volt beoltva annak rossz hírünk van: érvényét veszíti a védettségi igazolványa. A második oltás felvételétől számított hat hónapig lesz érvényes a védettségi, ezután az érvényesség - főszabály szerint - csak a megerősítő harmadik oltás után hosszabbodik meg.

Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa.

A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.

Nem mindegy a dózis?

18 éven aluliaknál nem szükséges harmadik oltás ahhoz, hogy érvényes maradjon az igazolvány: így tehát az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő. A nagykorúak esetében az egydózisú Janssennel oltottaknak szintén 6 hónapon belül fel kell venni a megerősítő (második) oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon.

Az új szabályokkal szerencsére maga az okmány nem cserélődött, azokat nem kell lecserélni. A rajtuk található QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni az okmány érvényességét. Fontos, hogy azon helyszínek üzemeltetői, illetve rendezvények szervezői kötelesek ellenőrizni a védettségi igazolványt, amelyek kizárólag a védettek számára látogathatóak.

via Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.