Közélet

Áramfogyasztása több mint húsz százalékát napenergiából nyerte tavaly júniusban a Csillag téri SPAR

Áramfogyasztása több mint húsz százalékát napenergiából nyerte tavaly júniusban a Csillag téri SPAR

2022. január 26., szerda
Áramfogyasztása több mint húsz százalékát napenergiából nyerte tavaly júniusban a Csillag téri SPAR

2021 végéig összesen 13 százalékkal járultak hozzá az üzlet teljes áramigényéhez a napelemek. A vállalat a közeljövőben újabb áruházakat szerel fel megújuló energiát hasznosító rendszerrel– olvasható a SPAR honlapján.

Mint írják, a SPAR Magyarország stratégiai törekvése, hogy fejlesztései során környezetbarát, energiatakarékos megoldásokat használjon új áruházai építésénél és a meglévők korszerűsítésénél. Megemlítik, hogy a nagyobb üzleteik integrált hűtéstechnikai rendszert kapnak, amelynek segítségével a hűtőbútorokból és hűtőkamrákból származó hő fűtéshez használható.

"A kisebb üzletegységeknél VRV hűtés-technikai rendszer optimalizálja az energiafelhasználást. Ezen kívül modern, alacsonyabb fogyasztású hűtőszekrényeket és hűtőpultokat, valamint LED-lámpákat használunk. Az intézkedéseink révén az elmúlt tíz évben sikerült csökkenteni a vásárolt villamos energia mértékét.

Környezetpolitikánk új elemeként kísérleti jelleggel Szegeden - a napfény városában - a Csillag téri szupermarketban hajtottunk végre 2020-ban napenergiát hasznosító, összesen bruttó 19 millió forintos beruházást, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket

– mondta Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

Az 1998-ban nyílt SPAR szupermarketben a vállalat 2006-ban, majd három éve is komoly modernizálást hajtott végre. Utóbbi beruházás soránegyebek mellett új, energiatakarékos hűtőket építettek be és környezetbaráthűtési és világítási technológiákat telepítettek.

2020-ban pedig az áruház tetejére összesen 290 négyzetméteres napelem-rendszert építettek ki.

A rendszernyújtotta előnyöket 2020 május óta használja a szupermarket: az első évben azáruház villamos energia igényének 12 százalékát adta, míg 2021. november végéig pedig már a 13 százalékot is meghaladta a napenergia részesedése.

Pécsett is újítanak
A rekordtermelést 2021 júniusában könyvelhette el az áruház,amikor a szolár rendszer 8707 kwh-val járult hozzá az áruház működéséhez. Ez aszükséges villamos energia 22 százalékát jelentette. Maczelka Márk hozzátette:a kedvező tapasztalatok birtokában a közeljövőben újabb üzletekben hajtanakvégre napenergiát hasznosító beruházásokat. Elsőként a pécsi INTERSPAR hipermarketben indulhat hasonló fejlesztés.

Fotó: spar.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.