Közélet

Alig használt WC csészét vittek a Nyitra utcai szelektív hulladékgyűjtő szigethez

Alig használt WC csészét vittek a Nyitra utcai szelektív hulladékgyűjtő szigethez

2022. január 6., csütörtök
Alig használt WC csészét vittek a Nyitra utcai szelektív hulladékgyűjtő szigethez

Habár az elmúlt évekhez képest tapasztalható némi javulás a köztéri szemetelést illetően, a szelektív hulladékgyűjtés frontján van hova fejlődni Szegeden.

Az elmúlt években rendszeresen visszatérő probléma volt Szegeden a hétvégi tivornyázások során keletkező szemét. Kiváltképp a Huszár Mátyás rakpart volt érintett, hiszen vasárnap reggelenként leginkább egy szemétlerakat látványát nyújtotta Szeged főutcája. Félő volt, hogy szilveszterkor és az új év első napján is hasonló állapotok uralkodnak majd a belvárosban, némileg meglepő módon azonban nem így történt.

Makrai László, az SZKHT ügyvezető igazgatója lapunk megkeresésére elmondta, a társaság munkatársainak január 1-én nem volt több feladatuk, mint az adventi szombatok idején.

A köztéri kukákban elhelyezett hulladék mennyisége az átlagos hétvégi adagnak felelt meg, ráadásul a Huszár Mátyás rakparton is viszonylag kevés hulladékot hagytak el.

Elmaradtak rendezvények, kevesebb szemét

–Érzékelhető a rendezvények elmaradása miatti tömeg távolmaradása – vonta le a konklúziót Makrai, aki megemlítette, hogy

a korábbi években 20 főre volt szükség január elsején, idén fele ekkora létszám is elegendő volt az utcák megtisztításához.

Hozzátette, a szilveszteri takarítás és a hulladék elszállítás többletköltsége, a pandémia előtti évekhez képest nem volt jelentős.

A szelektív gyűjtőszigeteknél változatlan a helyzet

A pozitív változás ellenére van, ami állandó. Egyik olvasónk a két ünnep között fedezte fel, hogy a Nyitra utcai szelektív hulladékgyűjtőszigetnél valaki egy alig használt WC csészét helyezett el, ráadásul a karácsony szellemét megszégyenítő módon egy adventi koszorút is beledobott. Korábban számtalan cikket írtunk arról, hogy városszerte kommunális szeméttől hemzsegnek a szelektív gyűjtőszigetek és a zöld kommandó is sok esetben tehetetlen.

Az SZKHT ügyvezető igazgatója elmondta,a szelektív gyűjtőszigetek illegális hulladékkal történő terheltsége nem változott 2021-ben az előző évekhez képest.

– Továbbra is hetente kell takarítanunk a gyűjtőszigeteket és azok közvetlen környezetét.

A szigeteken elhelyezett illegális hulladékok összetétele sem változott az előző időszakhoz képest az építési bontási hulladéktól a kommunális hulladékig minden megtalálható benne – fogalmazott Makrai László.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.