Közélet

Szijjártó: 2022 végére elkészül a Szeged-Szabadka vasútvonal

Szijjártó: 2022 végére elkészül a Szeged-Szabadka vasútvonal

2021. november 25., csütörtök
Szijjártó: 2022 végére elkészül a Szeged-Szabadka vasútvonal

Miközben Magyarország és Szerbia fellép a határaikat illegálisan átlépni szándékozókkal szemben, addig a két ország újabb könnyítést léptet életbe azok számára, akik a szabályokat betartva, jószándékkal akarnak közlekedni a határon - mondta csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető arról számolt be, hogy a két ország együttműködik a migráció elleni küzdelemben, ami különösen fontos most, hogy a Nyugat-Balkán újra telítődni kezdett. Kiemelte, hogy napi 30-35 ezer ember hagyja el Afganisztánt, Magyarországon idén már 100 ezer illegális határátlépési kísérletet észleltek, az Európai Unió pedig három irányból is nyomás alatt áll.

Szijjártó bejelentette, hogy jövőre véglegesen megnyitják az új határátkelőt Kübekházánál, így egyszerűsítve a közlekedést Magyarország és Szerbia között.

A külügyminiszter jó hírnek nevezte, hogy már jogerős a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának építési engedélye a magyarországi szakaszon, és a fővárosi szakaszra vonatkozó közbeszerzést illetően is csak az eredményhirdetés van már hátra.

Aláhúzta: 2025-re megépül a magyarországi szakasz, míg 2022 végére befejezik a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonal munkálatait is.

    

A Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonal rekonstrukciós munkálataival kapcsolatban a SzegedMa korábban megírta, hogy Szerbia 70 millió eurós hitelt vett fel az OTP Banktól a vasútvonal szerbiai szakaszának újjáépítésére és korszerűsítésére. Azt is megírtuk, hogy a pálya magyar határon túli szakaszán már több mint 200 munkagép dolgozok folyamatosan.

https://szegedma.hu/2021/10/kiemelten-fontos-szerbianak-a-szeged-szabadka-vasutvonal-fejlesztese

40 perc alatt Szabadkára
Ha elkészül a Szeged-Szabadka vasútvonal, akkor a környéken élők könnyebben és gyorsabban utazhatnak. A felújított vasútvonalon a szerelvények akár 100-120 km/h sebességgel is haladhatnak majd. Ez azt jelenti, hogy a két végállomás között akár 40 perc alatt lehet utazni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.