Közélet

Egy év múlva akár negyven perc alatt vonatozhatunk Szabadkára

Egy év múlva akár negyven perc alatt vonatozhatunk Szabadkára

2021. október 18., hétfő
Egy év múlva akár negyven perc alatt vonatozhatunk Szabadkára

Több hónapja zajlanak a munkálatok a Szeged-Szabadka vasútvonal, magyar határon túli szakaszán. A pálya építésén már több mint 200 munkagép dolgozok folyamatosan.

- Majd 20 évvel ezelőtt kezdődött el a projekt előkészítése és nagyon örülök, hogy jelen pillanatban a megvalósulás fázisában van. Kapunk egy olyan infrastruktúrát Szeged és Szabadka között, amely nem csak az utasforgalmat, hanem a teherforgalmat is megkönnyíti- emelte ki Kern Imre, Szabadka alpolgármestere.

Folyamatosan dolgoznak a munkagépek

Ha elkészül a Szeged-Szabadka, akkor az itt élők könnyebben és gyorsabban utazhatnak. Az elkészült vasútvonalon a szerelvények akár 100-120 km/h sebességgel is haladhatnak majd. Ez azt jelenti, hogy

a két végállomás között akár 40 perc alatt lehet utazni.

A SZERB OLDALON A MINDENNAPOKAT KÖNNYÍTI A VASÚT

A szerb oldalon a határ közelében élők nagyon várták már a fejlesztést. A környéken nem megfelelő a közlekedés, így gyakorlatilag ez a fejlesztés teret nyit nekik arra, hogy a családtagokkal is többet találkozzanak, de a mindennapi életüket-például az idősebbek orvoshoz járását is könnyebbé teszi.

A felújítás során nem csak a pálya, hanem a határon túli állomások is teljesen megújulnak. Bár a munka befejezésének határideje jövő szeptember, de most úgy tűnik, hogy ezzel hamarabb is elkészülhet a kivitelező.

A felújításindító ünnepségen részt vett Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök, akik közösen helyezték el az alapkövet.

A magyarok és szerbek egy új jövő építésébe kezdtek és ennek a jövőnek a magyarok és szerbek együtt lesznek a nyertesei

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök Horgoson, a Szeged-Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepségén. A kormányfő beszédében kiemelte: 150 éves vasútvonalat akarnak felújtani, de valójában alapkövet tesznek most le. Azért alapkőletételről beszélnek, mert ez annak a szimbóluma, hogy a szerbek és magyarok egy új jövő építésébe kezdtek – fogalmazott.

Hangsúlyozta: itt most a schengeni határ húzódik, de az Európai Unió külső határának nem itt kellene lennie, hanem lenn, délen és a szerbeknek útlevélellenőrzés nélkül kellene közlekedniük Magyarországra és Európába. Szerbia a Balkán kapuja és Európa biztonságának kulcsállama - jelentette ki. A miniszterelnök kiemelte: Szerbia évek óta készen áll a csatlakozásra és Magyarország elkötelezett támogatója az országnak.

Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök a szerbiai Horgoson, a Szeged-Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepségén
(Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A magyarok és szerbek együtt nem kétszer, hanem sokszorosan erősebbek, mint külön-külön, és minden, amit együtt tesznek, minden, amit együtt építenek, ezt bizonyítja

- hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök hétfőn Horgoson, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen helyezte el a Szabadka-Szeged vasútvonal alapkövét. Beszédében a szerb elnök megköszönte Orbán Viktornak, hogy volt elég bátorsága és megfelelő víziója ahhoz, hogy megteremtse a magyar-szerb kapcsolatok teljesen új alapját.

Mint azt megírtuk, a magyar állam ebből a Szeged–Röszke összeköttetés korszerűsítését, villamosítását, illetve a határátkelő megépítését vállalta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.