Egy év múlva akár negyven perc alatt vonatozhatunk Szabadkára

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több hónapja zajlanak a munkálatok a Szeged-Szabadka vasútvonal, magyar határon túli szakaszán. A pálya építésén már több mint 200 munkagép dolgozok folyamatosan.

– Majd 20 évvel ezelőtt kezdődött el a projekt előkészítése és nagyon örülök, hogy jelen pillanatban a megvalósulás fázisában van. Kapunk egy olyan infrastruktúrát Szeged és Szabadka között, amely nem csak az utasforgalmat, hanem a teherforgalmat is megkönnyíti- emelte ki Kern Imre, Szabadka alpolgármestere.

Folyamatosan dolgoznak a munkagépek

Ha elkészül a Szeged-Szabadka, akkor az itt élők könnyebben és gyorsabban utazhatnak. Az elkészült vasútvonalon a szerelvények akár 100-120 km/h sebességgel is haladhatnak majd. Ez azt jelenti, hogy

a két végállomás között akár 40 perc alatt lehet utazni.

A SZERB OLDALON A MINDENNAPOKAT KÖNNYÍTI A VASÚT

A szerb oldalon a határ közelében élők nagyon várták már a fejlesztést. A környéken nem megfelelő a közlekedés, így gyakorlatilag ez a fejlesztés teret nyit nekik arra, hogy a családtagokkal is többet találkozzanak, de a mindennapi életüket-például az idősebbek orvoshoz járását is könnyebbé teszi.

A felújítás során nem csak a pálya, hanem a határon túli állomások is teljesen megújulnak. Bár a munka befejezésének határideje jövő szeptember, de most úgy tűnik, hogy ezzel hamarabb is elkészülhet a kivitelező.

A felújításindító ünnepségen részt vett Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök, akik közösen helyezték el az alapkövet.

A magyarok és szerbek egy új jövő építésébe kezdtek és ennek a jövőnek a magyarok és szerbek együtt lesznek a nyertesei

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök Horgoson, a Szeged-Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepségén. A kormányfő beszédében kiemelte: 150 éves vasútvonalat akarnak felújtani, de valójában alapkövet tesznek most le. Azért alapkőletételről beszélnek, mert ez annak a szimbóluma, hogy a szerbek és magyarok egy új jövő építésébe kezdtek – fogalmazott.

Hangsúlyozta: itt most a schengeni határ húzódik, de az Európai Unió külső határának nem itt kellene lennie, hanem lenn, délen és a szerbeknek útlevélellenőrzés nélkül kellene közlekedniük Magyarországra és Európába. Szerbia a Balkán kapuja és Európa biztonságának kulcsállama – jelentette ki. A miniszterelnök kiemelte: Szerbia évek óta készen áll a csatlakozásra és Magyarország elkötelezett támogatója az országnak.

Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök a szerbiai Horgoson, a Szeged-Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepségén
(Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A magyarok és szerbek együtt nem kétszer, hanem sokszorosan erősebbek, mint külön-külön, és minden, amit együtt tesznek, minden, amit együtt építenek, ezt bizonyítja

– hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök hétfőn Horgoson, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen helyezte el a Szabadka-Szeged vasútvonal alapkövét. Beszédében a szerb elnök megköszönte Orbán Viktornak, hogy volt elég bátorsága és megfelelő víziója ahhoz, hogy megteremtse a magyar-szerb kapcsolatok teljesen új alapját.

Mint azt megírtuk, a magyar állam ebből a Szeged–Röszke összeköttetés korszerűsítését, villamosítását, illetve a határátkelő megépítését vállalta.

Előző sztori

Beismerte tettét az újszegedi kettős gyilkos – akár életfogytiglant is kaphat

KÉPGALÉRIA!
Következő sztori

Őszi színekben pompázik a Füvészkert