Közélet

Szegedi egyetemistákkal találkozott Novák Katalin

Szegedi egyetemistákkal találkozott Novák Katalin

2021. november 26., péntek
Szegedi egyetemistákkal találkozott Novák Katalin

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter ma Szegeden járt, ahol legfőképp arról beszélt a fiatalokból álló közönség előtt, hogyan próbálja a kormány könnyíteni a rájuk és a családokra omló terheket. Az előadást követően pedig bárki feltehette kérdéseit a miniszterasszony számára.

Talán kevesen tudják, de Novák Katalin tősgyökeres szegedi: itt töltötte fiatalkorát és a családja még mindig a városunkhoz köti. Gyakran látogat Szegedre, ami nosztalgikus hangulattal telik neki, hiszen az egykori Ságvári volt az iskolája, az Ady térre jártak ki futni, és minden épület, minden utca a gyerekkor érzését kelti benne. És bár úgy érzi, már kikerült a város vérkeringéséből, mégis büszke arra, hogy szegedi lehet.

Egy éve a miniszteri pozícióban

Tavaly októberben nevezték ki miniszternek, de azelőtt is - egészen 2010-től - a családpolitikáért felelős államtitkár volt, ezért alapvetően nagy változást nem hozott neki az új pozíció, inkább egy folyamatként tekint a kinevezésére. Már több, mint tíz éve az a célja, hogy minél jobban támogassák a családokat és a fiatalokat, amelynek eredményei kézzel foghatóak: jövőre érkezik a 25 év alattiak SZJA mentessége és rendkívül sikeresek a különböző otthonteremtő támogatások, hogy néhányat soroljunk az eddigi munkájának gyümölcséből.

Magyarországon soha ennyi pénz még nem került a családokhoz

Hatalmas összeg, a hazai GDP nagyjából hat százaléka kerül a családokhoz ami 3500 és 3600 milliárd forintos összeget jelent.

Anyagi értelemben elég messzire jutottunk (...), ezt nem úgy nézem, hogy a költségvetésből egy kiadást jelent, ezt valaki meg fogja kapni. Tehát az a 3500-3600 milliárd forint a családokhoz kerül.

Nemzetközi összehasonlításban is óriási arány a GDP 6,2% százalékának a családokra való fordítása. Hogy érzékeltesse a miniszterasszony az arányokat, elmondta: a NATO védelmi célokra 2 százalékos GDP ráfordítást kért védelmi, hadi célokra a tagállamaitól. És hogy mekkora utat járt be Novák Katalin munkája az is bizonyítja, hogy a már említett 3600 milliárdos összeg 2010-ben még csak 960 milliárd volt - tehát 11 év alatt a családokra fordított pénzeket három és félszeresére tudták emelni.

Az, hogy kell-e még ezt tovább növelni, még a jövő kérdése, de nem feltétlenül ebben látom az irányt. Ami nagyon fontos, hogy a gazdasági növekedés mellett őrizzük meg ezt az arányt legalább.

Az ellenzéki vállalások szembemennek a családi értékekkel

Az ellenzék sokszor beszél arról, hogyan változtatnák meg az adórendszert. Megszüntetnék az egykulcsos adót, ami hatalmas terheket róna a családokra rögtön, hiszen nem tudnák fenntartani az olyan családi adókedvezményeket, mint például az SZJA mentesség vagy az otthonteremtési támogatások. Ha más jelenik meg prioritásként, ami az ellenzék esetében igaz, akkor kérdéses, hogy ezekre a támogatásokra miként teremtenék meg a forrásokat.

A baloldali kormányzás idején ez ténylegesen megtörtént: elvették a GYES harmadik évét, megszüntették a családi adókedvezményeket az egy- és kétgyermekeseknek, elvették a szocpolt - az otthonteremtési programot -

Ha valaki gyermeket vállal, az minimum járjon olyan jól, mint aki nem

A miniszterasszony kiemelte, hogy a gyermeknevelésnek igenis vannak költségei. Ha valaki egy közepes jövedelemmel rendelkező családban mondjuk három vagy négy gyermeket nevel, az komoly anyagi terhekkel jár: ezt próbálja levenni a kormány a lehető legtöbb módon a szülőkről.

A nemzetközi közösség is felfigyel a magyar családpolitikára

Novák Katalin személyesen és a magyar családpolitika általánosságban rengeteg elismerést kapott gyakorlatilag a világ minden részéről az utóbbi évek során. A miniszterasszony elárulta, hogy nemrégiben találkozott egy szíriai egyházi vezetővel, aki nagy lelkesen számolt be arról, hogy milyen nagyszerű interjút hallott a magyar családpolitikáról. De Chilében vagy Kolumbiában ugyanúgy ismerik az eredményeink, mint Japánban.

A mutatók magukért beszélnek, emelte ki Novák Katalin. Magyarországon nőtt Európában a legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedv az elmúlt 10 évben, nálunk nőtt legjobban a házasságkötéseknek a száma és szintén hazánkban emelkedett a leginkább a női foglalkoztatottság. A magas költségvetési ráfordítások mellett az ország gazdasági mutatói is versenyképesek. Tíz olyan ország van, ahol a kormányprogramban vagy valamelyik párt választási programjában konkrét hivatkozással megjelenik a magyar családpolitika - húzta alá.

Novák Katalin kérdésre válaszolva a következő ciklus egyik fontos lépésének nevezte a főállású anyaság anyagi elismerését.

Szintén kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a jogállamisági mechanizmus a jelenlegi formája értelmetlen, nem vezet sehova, politikai nyomásgyakorlás eszközéül használják. Leszögezte: amennyiben az európai uniós intézmények magukra nézve kötelezőnek tartják a szerződéseket, Magyarországnak nincs félnivalója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.