Közélet

Begördült Szegedre az első menetrend szerinti tram-train

Begördült Szegedre az első menetrend szerinti tram-train

2021. november 29., hétfő
Begördült Szegedre az első menetrend szerinti tram-train

Hétfő hajnalban megtelt az első menetrend szerinti, Szegedre induló tram-train a Hódmezővásárhelyi vasútállomáson.

- A tram-train kialakítása Magyarország leginnovatívabb vasútfejlesztése, olyan közlekedési eszköz, melyre az utasok a lakásukhoz legközelebbi megállóban felszállva eljuthatnak egy másik város központjába-hangsúlyozta a vonat indulása előtt  Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter is végigutazta a történelmi utat, amit a 003-as sorszámú szerelvény teljesített.

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője, a közlekedési beruházás kormánybiztosa szerint a vasútvillamos indulása történelmi pillanat a hódmezővásárhelyiek, a szegediek és az ország minden lakosa számára. Kiemelte, 2015 óta dolgoztak a projekten, ami rengeteg előnnyel jár és példaértékű beruházás is.

-A fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország legyen az egyik legjobb hely Közép-Európában, jó legyen vidéken élni – emelte ki a Fideszes politikus.

EZ CSAK A KEZDET

A következő vasútvillamost két hasonló helyzetben lévő város, Debrecen és Nagyvárad között hoznák létre. A fejlesztésnek a közlekedési mellett nemzetpolitikai vetülete is van, hiszen a határ két oldalán élő magyarokat kötné össze, majd a tervek szerint a Szeged-Szabadka közötti vasúti közlekedést is hasonlóan oldanák meg.

- Örömteli ez a fejlesztés, ami Szeged érdekét is ugyanúgy szolgálja, mint Hódmezővásárhelyét. Sűrűbben jár a villamos és tizenkét vadonatúj tömegközlekedési eszközt is kap a város a tram-trainnel. Hatalmas lehetőségek vannak ebben a tömegközlekedési formában, és ez csak az első lépés, rövidesen Szabadka is hasonló formában lesz elérhető Szegedről. Várjuk a vásárhelyieket Szegeden a kulturális intézményeinkben, éttermeinkben, ahova most már a legmodernebb tömegközlekedési eszközök egyikével érkezhetnek-mondta Mihállfy Béla, a szegedi Fidesz önkormányzati képviselője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.