Közélet

Vízió a szolidaritásról, 1956

Vízió a szolidaritásról, 1956

2021. október 31., vasárnap
Vízió a szolidaritásról, 1956

Hogy is tudta volna! Soha eddig nem szembesült egy ifjú élet elvesztésével. De most menni kell, pénzt kell gyűjteni. Dermedtségét legyőzi, irányt vesz a távolabbi kollégium felé, ahol délután még nem gyűjthetett. A városbéli ismerősöket is sorra járja majd, mert mindenképp pénz kell. Temetésre. „Kit temetnek, családtag? – Nem, mondja Etelka. Rokon? Nem. Ismerős? Nem. Valójában csak a nevét tudom. És hogy ifjúmunkás. Volt. – Mibe halt bele? Hátulról kapott lövésbe – mondja a lány.”

Képzelt párbeszéd ez. Vízió a szolidaritásról. A szeretetről. Arról, hogy az egyetemisták a délelőtti tüntetésen halálos lövést kapott fiatal családját nem hagyják magára a bajban.

Egy munkásfiú elindul

Annak a pénteknek a reggelén futótűzként terjedt a hír: a három napja szinte egyvégtében utcán lévő tüntetők minden korábbinál népesebb nagygyűlést terveznek. A tizenhét éves Schwartz Lajos a helyszínre, a Széchenyi térre tart. Az előző napokban a tömegből áradó erő megfogta, s a dolgok részese akar lenni. Ha nem jut el hozzá időben a hívó szó, akár másképp végződhetett volna az a keserves nap. De menünk sorjában…

Mire a belügyesek felocsúdnak, már mindenfelől tódulnak az emberek. Újszegeden a kendergyári melósok valósággal hadrendbe verődnek. A rendőrség útakadályt állít a hídra, s minden erővel igyekszik meggátolni az átjutást. De a tömeg megállíthatatlan, a háromezer munkás a fakabátsereget úgy szórja szét, mint a tollpihét. A katonai parancsnok a fiatalok szellemi mentorát, Perbíró József professzort hívja, s közli: ha a tüntetők beteszik lábukat a Széchenyi térre, ő lövetni fog! Időközben a Kiskunmajsáról Szegedre vezényelt lövészek a főtéren felsorakoznak.

Egy fiú, szürke arccal

A környékbeli utcákon egyre csak árad a sokaság, az újszegedi áttörőkkel egyesült tömeg félelmetesre nő, 30-40 ezres tömeget saccolnak a szervezők. A Takaréktár utcai torkolatnál zsúfolódnak össze legtöbben. Ott egy munkás szónokolni kezd. Nem sokáig beszélhet… Fülsiketítő sortűz dördül. Sikolyok. Jajszavak. Káosz. Sebesültek, vérző emberek. És újabb lövések. A parancsnok később mentegeti magát: csak figyelmeztető lövések voltak! És a lövedékek gellert kaphattak. Ja, ja. A geller! Igazán hatásos egy figyelmeztetés ez! Szirénázva mentő érkezik. És van, aki még akkor is lő! Péter László irodalomtörténész: „… Láttam, hogy fekszik előttem egy fiatalember, olyan szürke arccal, mint amilyen szürke a ruhája; két keze ökölbe szorítva, mint ahogy a csecsemőké, mikor hanyatt fekve alszanak…” Hát, ő volt a 17 éves munkásfiú. Schwartz Lajos.

Néptenger hullámzott

A tüntetők, miután megrendülve látják, már nincs remény, a holttestet óvatosan fölemelik. A katonák elé viszik, vádlóan felmutatják. Bátyai Jenő írja: „… egy brutális állat (a tisztjük) azt kiabálta, hogy takarodjanak, mert szétlövetem magukat.” A „brutális állat” vagy a sortüzet leadó majsai lövészek nevét nem őrzi a népi emlékezet. Schwartz Lajosét igen. Áldozatának tízezrek sokan voltak a tanúi. A város egyik jeles historikusa, Bátyai Jenő jegyzi naplójába: „Széles néptenger hullámzott Szeged utcáin”.

Öt nap múlva a városbéliek a Kossuth Lajos sugárúton zászlók mögött méltósággal menetelő katonai századra figyeltek föl. Schwartz Lajos koporsóját kísérték a katonák. Megrendült, néma tömeg követte őket. Október 31-e volt. Azon a napon a Rókusi temetőben szegediek sokasága jelenlétében katonai gyászpompával búcsúztatták el a forradalom 17 éves áldozatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.