Közélet

Mihalik Kálmánra, a Székely himnusz zeneszerzőjére emlékeztek Szegeden

Mihalik Kálmánra, a Székely himnusz zeneszerzőjére emlékeztek Szegeden

2021. szeptember 6., hétfő
Mihalik Kálmánra, a Székely himnusz zeneszerzőjére emlékeztek Szegeden

A Mihalik Kálmán Alapítvány által szervezett ünnepségen Gál Imre, az alapítvány elnöke köszöntötte a megemlékezés résztvevőit. Ezt követően emlékező beszédet mondott Haág Zalán, Szeged Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője, KDNP helyi elnöke, közgyűlési frakcióvezető.

A székely himnusz centenáriuma alkalmat kínál a visszatekintésre is, és megfogalmazza hogyan alakul a magyar nemzeti identitásunk Trianon sokkja után, hogyan alakult az elmúlt száz esztendőben és hová tartunk most, Magyarországon, Székelyföldön, a Kárpát medencében és szerte a nagy világban.

A megemlékezés a koszorúzással, virágok elhelyezésével és a Székely Himnusz eléneklésével zárult.

Mihalik Kálmán 1896. február 21-én született az erdélyi Oravicabányán. Apja Kassáról származott, anyja csíki székely asszony volt. Középiskolai és orvosegyetemi tanulmányait Kolozsvárott végezte. Tanulmányait az első világháború félbeszakította, két évig a fronton szolgált. 1918-ban a kolozsvári egyetemmel együtt előbb Budapestre, majd 1920-ban Szegedre költözött. Kutatóorvos lett az egyetemen, és tanársegédként dolgozott Reinbold Béla professzor mellett. Szegeden írta 1921-ben  - Csanády György szövegére – a székely himnusz zenéjét. A vers eredeti címe Kantáta volt. A megzenésített dal először 1922. május 22-én egy leánykar előadásában csendült fel a SZEFHE -közgyűlésen. Csanády ezután változtatta a címet Székely himnuszra, mely Erdély székely-magyar lakosságának második himnuszává vált. 2009-ben Székelyföld hivatalos himnuszának fogadták el. Mihalik Kálmán mindössze 26 éves volt, amikor tífuszban meghalt. Faragott kopjafás sírja a szegedi Belvárosi temető díszparcellájában, a régi bejárathoz közeli részben található meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.