Közélet

BOSSZÚ? Rosszul járna Szeged egy baloldali kormánnyal

BOSSZÚ? Rosszul járna Szeged egy baloldali kormánnyal

2021. szeptember 27., hétfő
BOSSZÚ? Rosszul járna Szeged egy baloldali kormánnyal

Tatarozgatás helyett igazi városfejlesztés kellene

A szegedi Fidesz vezetői szerint valójában nem fejlődött az elmúlt években a város, még ha ezt ügyesen is képes elkendőzni a városvezetés.

- Tatarozgatás folyik, lényegében csak üzemeltetik Szegedet a városvezetők.

Érdemi, minőségi városfejlesztés, ami gazdasági lehetőségeket és erőt, jövőt jelentene a városnak, biztos megélhetést, magas béreket az itt élőknek, azzal adósak maradtak.

Miközben a hazai nagyvárosok már messze lehagyták Szegedet, itt azzal foglalkozik a városvezetés, hogy kiszállítsa az embereket az autóból, és kerékpárra ültesse őket a kaotikusan átszervezett városban - magyarázta Bartók Csaba.

A szegedi Fidesz elnöke szerint ő kompromisszumkész és csapatjátékos, bárkivel együtt tud dolgozni Szegedért, nem nézi, hogy ki melyik pártnak szurkol. Fájlalja azonban, hogy a városvezetés nem kér segítséget, nem lobbizik a kormánynál, és amikor pénzt, befektetést, vagy mint legutóbb, az országban példátlanul magas: 2 milliárdos kompenzációt intéznek el Szegednek a jobboldali politikusok, akkor köszönet helyett inkább az uszítás és gyűlölködés a „hála” és a gúnyos beszólogatás Botka Lászlóék részéről.

Drága propaganda van, víziók nincsenek

- Budapestről ide vezényelt, elképesztő pénzeket kereső bértollnokok mossák egész álló nap a szegediek agyát; irgalmatlan összeget költ a városvezetés sikerkommunikációra és Fidesz-ellenes propagandára. Csak ezzel tudják ugyanis elfedni, hogy igazából nincs terv, nincs városfejlesztés, víziók nélküli karbantartás folyik Szegeden – tette hozzá Tápai Péter. A szegedi Fidesz alelnöke szerint

olyan adottságai vannak a városnak, amit egy ügyesebb városvezetés ki tudna használni.

- Rajtunk keresztül halad az európai kereskedelmi főútvonal, itt van a hármas határ, a Budapest-Belgrád vasútvonal egy meghatározó teherszállítási útvonal lesz, és Szegeden keresztül vezet az út Európába, csak hogy néhányat említsek. Ezek mind-mind olyan lehetőségek, amelyeket ki kellene használnia a városnak, és amelyből minden szegedinek haszna és előnye származna – véli az alelnök.

A kormány segít, az önkormányzat elhallgatja

- A helyi baloldal azt is a maga érdemének állítja be, amit egyértelműen az Orbán-kormány nyújt a városnak. A polgároknak tudniuk kell, hogy ki az, aki épít, és ki az, aki felél, netán adósságot halmoz fel. Szembesíteni fogjuk az embereket a baloldali lózungokkal, és azzal a sok képtelen gyűlöletkeltéssel, amit naponta művel a városvezetés. Lenézik a szegedieket, tudatlannak tartják őket, akikkel bármit el lehet hitetni. Ennek vége, ezt nem hagyjuk – közölte Halkó Pál, a szegedi Fidesz másik alelnöke.

Veszélyben Európa és Magyarország is: erős, bátor vezetők kellenek

Pál Józsefet szintén alelnöknek választotta a szegedi Fidesz. Az SZTE professzora szerint válságos idők elé néz Európa, Magyarország is veszélyben van, ezért nagyon nem mindegy, milyenek az ország vezetői.

- A rendszerváltás óta nem volt annyira veszélyes a nemzetközi politikai helyzet, mint most. Határaink és gyermekeink védelmével, ami a Fidesz mai programjának két alappillére, maximálisan egyetértek. A történelmi feladatot más politikai párt vagy nem akarja, vagy nem tudná végrehajtani. A kaotikus, anarchikus állapot más hatalmak játékszerévé, kiszolgáltatottá tenné az országot. A migránsoktól szabadulni akaró németek, olaszok és franciák semmiképpen sem szeretnének afgán milliókat is befogadni.

Egy belső feszültségektől terhes, megalkuvó, egymással is taktikázgató országvezetés nagyon gyenge Magyarországot eredményezne. Úgy viszont már képtelenek lennénk ellenállni a külső nyomásnak.

Mit kezdenénk Szegeden húsz-harmincezer dolgozni nem tudó és nem is akaró bevándorlóval – vetette fel Pál József. A szegedi városvezetésből pont az hiányzik szerinte, mint a Fidesz ellenzékéből. - Egy homogén Fidesz-KDNP áll szemben heterogén ellenfelével. Együttműködésük egyetlen „szilárd” pontja a miniszterelnök zsigeri-érzelmi elutasítása. Az összefogáson belül a szegedi „klasszikus” baloldal pozíciói gyengülni látszanak. Az országos struktúrát leképezve itt is megerősödő és egymással szövetségre lépő, különböző ideológiai hátterű pártok együttműködése nem fog sokáig tartani. A hatalom akarásán (és Orbán nem akarásán) kívül semmi közös nincs bennük, valódi programjuk sincs.

Botka-Gyurcsány meccs: milyen lesz a bosszú?

Az köztudott, és erre a városvezetés is előszeretettel hivatkozik: hogy Szegedre több milliárd forintnyi források érkeztek az elmúlt évtizedben. Ők azt mondják, az EU-ból, de azt már nem teszik hozzá, hogy jelentős részben az Orbán-kormányon keresztül. Pál József azonban úgy véli, véget érhet ez a kedvező széria Szegeden egy új, baloldali kormány esetén.

- Nehezen hihető, hogy a 2017-es Botka-Gyurcsány összecsapás kitörlődött volna a főszereplők emlékezetéből, még ha most esetleg úgy is tesznek. A polgármester Gyurcsány nélküli baloldali politika megteremtésében reménykedett, ezt ki is mondta. Végül a DK-elnök győzött – magyarázta Pál József. Sőt: ma már Gyurcsányék a legerősebb ellenzéki párttá nőtték ki magukat, az MSZP pár százalékos törpepárttá zsugorodott.

A kérdés tehát az, a Fidesz-ellenes tömb legerősebb játékosa, Gyurcsány Ferenc, hogyan törlesztene Botkának? Mert, hogy törleszteni fog, amikor arra lehetősége lesz, abban mindenki egészen biztos lehet. Botka László ugyanis nyilvánosan alázta meg a DK elnökét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.