Közélet

Szegeden nőttek a legkevésbé az albérletárak a vidéki nagy egyetemvárosok közül

Szegeden nőttek a legkevésbé az albérletárak a vidéki nagy egyetemvárosok közül

2021. augusztus 26., csütörtök
Szegeden nőttek a legkevésbé az albérletárak a vidéki nagy egyetemvárosok közül

Az idei év februárjától júliusig vizsgálta a három legnagyobb egyetemi város - Debrecen, Pécs és Szeged - albérleteinek hirdetéseit az Otthontérkép Csoport. Ennek az eredményeit egy informatív kutatásban foglalta össze, amit összegezni fogunk. Egy dolgot azonban már az elején elárulhatunk: megéri Szegeden egyetemistának lenni!

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után mindig nagy az izgalom szülőkben és diákokban egyaránt, hogy jut-e, marad-e kollégiumi férőhely, és ha nem, akkor mennyiért sikerül kiadó lakást találni. Az Ingatlantájoló oldalon vizsgálták az elmúlt fél évben a nagy egyetemi városokban hirdetett kiadó lakásokat, és világosan látszik: egyre kevesebb a kiadó lakás, ugyanakkor a bérleti díjak növekedésnek indultak.

Látványosan csökken a kiadó lakások vidéki kínálata

Mint írtuk, a kutatást 2021. februárjától júliusig végezték az ország három legnagyobb, vidéki egyetemi városában. Debrecenre, Pécsre és Szegedre is egyaránt igaznak bizonyul, hogy ezalatt a hónapok alatt folyamatosan csökkentek a kiadó lakások. Természetesen azt nem lehet kiszűrni, hogy mely lakásokat bérelték ki egyetemisták, de az adat ettől még hasznos: megmutatja, hogy folyamatos az érdeklődés a bérlemények iránt.

Szeged a legolcsóbb

Míg Debrecenben átlagosan 154 ezer forintot kellet fizetni egy kiadó lakásért júliusban (négyzetméterenként 2 479 forintra jött ki az összeg), addig Pécsett 134 ezer forint egyhavi bérleti díj (négyzetméterenként 2 295 ft). Kizárásos alapon a sort Szeged zárja, de ezúttal örülhetünk az utolsó helynek, ugyanis nálunk a legolcsóbbak az albérletek: átlagosan 131 ezer forintot kértek el havonta egy lakásért, ami négyzetméterre levetítve 2 173 forint volt.

Hogy legyen viszonyítási alapunk, az Otthontérkép Csoport kutatása megjegyzi, hogy a fővárosban az átlagos díjak nem sokkal magasabbak, de az olyan kisebb alapterületű lakások, amelyek diákoknak ideálisak és jó helyen vannak, akár 30-50 ezer forinttal is drágábbak lehetnek, mint vidéken.

Érdekesség, hogy a fenti árakon Debrecenben és Szegeden egy 57-62 négyzetméter közötti lakást bérelhetünk ki, Pécsett viszont a kiadásra kínált lakások általánosságban véve kisebb alapterületűek, 53 és 58 négyzetméter között mozognak.

Az árak mindenhol növekedtek, de a legkevésbé Szegeden

A kutatásban résztvevő Ingatlantájoló.hu szakértője szerint az áremelkedés mértéke már városonként más-más képet mutat. Debrecenben például, ami egyébként sem volt olcsó a többiekhez viszonyítva, az említett időszakban 14 százalékos növekedést lehetett kimutatni, addig Pécsett ugyanebben az időszakban 17 százalékkal lettek drágább az albérletek.

A drágulás Szegeden volt a legkisebb, mindössze 10 százalékos növekedést mutattak februártól júliusig a bérleti díjak.

A négyzetméterre vetített átlagár növekedés Szegeden és Debrecenben megegyezőek voltak, mindkét városban 8 százalékos, Pécsett viszont érdekes módon ugyan ez az adat csupán a 6 százalékot érte el.

A legolcsóbb szobák és lakások már nincsenek a kínálatban

A legolcsóbbnak számító lakások árai szintén Debrecenben voltak a legmagasabbak, 70 ezer forintosak - ezek a lakások udvari, úgynevezett apartman-lakásokat jelentettek a belvárosban. A klasszikusnak mondható önálló lakások inkább 75-80 ezer forintos árakon indultak. Egy 10 négyzetméteres félszoba ára pedig a 40 ezer forintot is meghaladja.

Ezzel szemben Szegeden 60 ezer havonta a legolcsóbb önálló lakás, s bár belvárosi, de félszuterén otthonról van szó.  Szobát már 35 ezer forintért ki lehetett bérelni júniusban és júliusban, ez a “belépő havi szobaár” februárban azonban még csak 28 500 forint volt.

Szobát bérelni viszont Pécsett a legolcsóbb, ott 30 ezer forintért is lehetett találni a nyár végén, azonban érdemes megemlíteni, hogy a legolcsóbb szoba bérleti díja februártól májusig mindössze 16,5 ezer forint volt. A nagyobb helyi kínálat miatt önálló, másfél szobás uránvárosi lakás már 60 ezer forinttól bérelhető Pécsett, aminek  az állapota elfogadható, de nem hibátlan.

A luxus is nálunk kerül a legkevesebbe

Mondanunk sem kell, hogy melyik város nyerheti el a legdrágább luxuslakás díját: Debrecenben júliusban átlagosan 750 ezer forintért lehetett ingatlant találni a legfelsőbb kategóriában, ami a korábbi hónapokhoz viszonyítva igen magas, hiszen februártól májusig "csak" 650 ezer forint volt az átlag albérleti költség. Pécsett a teljes vizsgált időszakban havi 620 ezer forintért lehetett kibérelni a legdrágább lakást, tehát ott nem volt megfigyelhető olyan nagymértékű drágulás, mint Debrecenben.

Szegeden a luxus-bérlet is keresett volt, hiszen a legmagasabb bérleti díj fokozatosan csökkent februártól májusig 495 ezer forintról 300 ezer forintra, majd júniustól júliusig 330 ezer forintról 320 ezer forintra.

Kiemelt képünk illusztráció!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.