Közélet

Dinnyenap Ópusztaszeren

Dinnyenap Ópusztaszeren

2021. augusztus 7., szombat
Dinnyenap Ópusztaszeren

A dinnyekóstoló mellett az is kiderül, ki tudja legpontosabban megsaccolni egy méretesebb termés súlyát. De nemcsak a kéznek, a szemnek is kedveskedtek: Tanács Attila ételszobrász káprázatos alkotásai lenyűgözték a közönséget.

A főszerep ugyan a dinnyéé volt, de számos más program is várta a kilátogatókat. Kézműves foglalkozások, lovasbemutató, nemezelés és az interaktív játszóház mellett a bátrabbak akár hagyományos 19. századi népi viseleteket is felpróbálhattak. Bekapcsolódhattak a Kőrös Kamara Táncegyüttes bemutatójába, a községházánál pedig a Barboncás Társulat bábelőadása szórakoztatta az egybegyűlteket.

Amit a dinnyéről tudni kell:

Agörögdinnyea tökfélék családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj. Sokan gyümölcsnek tartják, de termesztés technikailag zöldségnek számit. Magyarországra először a sárgadinnye került be, a XII–XIV. században már kiterjedt termesztése folyt. A görögdinnye első írásos említése 1544-ből való. A törökök kiváló új fajtákat hoztak magukkal, ezért a hódoltság alatt a dinnyetermelés országszerte fellendült. Hazánkban idén 2200 gazda termesztett dinnyét több mint 3700 hektáron.

Fotó: Sándor Judit

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.