Közélet

Koronavírus: nincs újabb elhunyt, megjelent a rendelet az újabb lazításokról

Koronavírus: nincs újabb elhunyt, megjelent a rendelet az újabb lazításokról

2021. július 1., csütörtök
Koronavírus: nincs újabb elhunyt, megjelent a rendelet az újabb lazításokról

Ahogy egy hete mi is megírtuk, a kormány 5 és fél millió beoltottnál eltörli a kötelező maszkviselést és a védettségi igazolványra is ritkább esetben lesz szükség. A ma reggeli adatok alapján 5493 609-an kaptak legalább egy oltást, vagyis 6391 beoltottra vagyunk a gyakorlatilag szinte teljesen korlátozásmentes élettől.

A Koronavírus tájékoztató oldal szerint Összesen 32 újabb fertőzött azonosítottak az elmúlt 24 órában, így a fertőzöttek száma 808160-re nőtt. Nincs újabb elhunyt, így a számuk változatlanul 29992 fő, 739 204-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma pedig 38964 főre csökkent. 116 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 20-an vannak lélegeztetőgépen.

A szerdai, 2021. évi 123. Közlöny szerint a pontos enyhítések a következők:

  • Az egészségügyi, illetve a szociális intézmények kivételével nem lesz kötelező a maszkhasználat, azonban a rendelet kiemeli, hogy ,,senki számára nem tiltható meg." Az egészségügyi és szociális intézményekre vonatkozó maszkhasználati szabályokat az egészségügyért felelős miniszter, illetve a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter állapítja meg.
  • Nem kell védettségi igazolvány az éttermek belső tereihez, a fürdőkhöz, a szállodákhoz, és a szabadidős létesítményekhez. Rendezvények esetében csak akkor nincs szükség az igazolványra, ha ülőhelyes.
  • Sprotrendezvények, zenés-táncos rendezvények, zárt térben tartott, illetve az 500 főt meghaladó szabadtéri rendezvények tekintetében továbbra is szükség lesz a védettségi igazolványra.
  • Megszűnik az üzletekre vonatkozó négyzetméterszabály, illetve a távolságtartási szabályok is.
  • A családi és magánrendezvények, illetve a lakodalmak létszámkorlátja is duplázódik: előbbinél 50-ről 100 főre, míg utóbbinál 200-ról 400 főre.

A mai naptól lépett hatályba az Uniós Covid-igazolvány is, melyet az EESZT rendszerén keresztül már ki is nyomtathatunk, illetve a kormányablakban és a háziorvosunknál is igényelhetjük

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.