Közélet

Megdőlt az áramfogyasztási rekord a kánikula miatt

Megdőlt az áramfogyasztási rekord a kánikula miatt

2021. június 25., péntek
Megdőlt az áramfogyasztási rekord a kánikula miatt

Ez 126 MW, azaz 4,6 százalékos növekedés a szerdán mért, szintén rekordértékhez képest, és mindössze 179 MW-tal marad el a 7119 megawattos téli rendszerterhelési csúcstól.

Tihanyi Zoltán, a cég rendszerirányítási és piacműködtetési vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint elmondta: a nyári és téli időszakban rögzített rendszerterhelési adatok alapján a csúcsértékek egyre inkább megközelítik egymást, így Magyarország villamosenergia rendszerterhelési karakterisztikája hasonló jegyeket kezd mutatni a mediterrán országokéval.

Megjegyezte, a napelemek elterjedésével nőtt a magyarországi termelőkapacitás és a termelői paletta, ugyanakkor az elmúlt napok csúcsdöntéseit jellemzően a kora esti órákban regisztrálták, amely időszakban a naperőművi termelés a beépített kapacitása 10-15 százalékára tehető. A fogyasztási csúcsok okaként a tartós kánikula idején erőteljes klíma- és hűtőberendezés használatot említette, hozzátéve: a fogyasztói igények erőteljes hőmérsékletfüggését mutatja, hogy június elején a napi csúcsterhelés még 6000 MW körül alakult.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.