Közélet

A rektori hivatalban járt Karikó Katalin

A rektori hivatalban járt Karikó Katalin

2021. május 21., péntek
A rektori hivatalban járt Karikó Katalin

Dr. Karikó Katalin május 21-én látogatott alma materébe, a Szegedi Tudományegyetemre, ahol kötetlen beszélgetésen vett részt az egyetem vezetőivel. A világhírű biokémikus a jövőbeli tudományos együttműködés lehetőségeiről is egyeztetett az intézmény kutatóival. A szegedi egyetem rektora felkérte Dr. Karikó Katalint a X. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny díszelőadójának.

Dr. Karikó Katalin világhírű biokémikust, Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja és Prof. Dr. Trócsányi László az Európai Parlament képviselője fogadta az egyetem Dugonics téri épülete előtt. A szegedi egyetem korábbi kiváló tanulójával és jelenlegi büszkeségével csoportkép készült az egykori rektor, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert szobránál. A német BioNTech alelnöke, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója ezt követően kötetlen beszélgetésen vett részt az egyetem vezetőivel és kutatóival.

Dr. Buzás Krisztina, az SZTE Immunológiai Tanszék, tanszékvezető egyetemi docense; Prof. Dr. Gácser Attila, az SZTE TTIK Biológiai Intézetének vezetője és Dr. Veréb Zoltán kutató, a Szegedi Tudományegyetem Biobankjának kialakításáért felelős szakmai vezetője a jövőbeli tudományos együttműködés lehetőségeiről egyeztetett Dr. Karikó Katalinnal.

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében kifejlesztett vakcina megalkotója, Dr. Karikó Katalin minden szempontból hasznos tanácsokkal látta el a kutatókat. Emellett biztosította az egyetem vezetőségét arról, hogy minden segítséget megad majd ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem még magasabb szintre jusson a legkülönbözőbb kutatási területeken.

A kutatók mellett a megbeszélésen részt vett Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora; Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja és Prof. Dr. Trócsányi László, az Európai Parlament képviselője továbbá Prof. Dr. Szabó Gábor prorektor, Prof. Dr. Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes, valamint Prof. Dr. Csóka Ildikó stratégiai főigazgató.

Az alapításának 440. évfordulóját, szegedi befogadásának 100. évfordulóját ünneplő Szegedi Tudományegyetem rektora a megbeszélés végén felkérte Dr. Karikó Katalint a X. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny díszelőadójának.

A világhírű tudós elmondta: a Szegedi Tudományegyetemen eltöltött időszak eddigi életének legszebb évei közé tartozik. Csoporttársai és jómaga fiatalok voltak, tele energiával és ambíciókkal, azt azonban nem tudták, hogy mit hoz majd a jövő. Egyben viszont biztosak voltak, mégpedig abban, hogy kutatni szeretnének.

Dr. Karikó Katalin legközelebb novemberben látogat a Szegedi Tudományegyetemre. Ekkor rendezik meg a centenáriumi rendezvénysorozat részeként az Egyetem Napi Ünnepséget, ahol Dr. Karikó Katalin átveszi díszdoktori oklevelét.

Az SZTE NKI sajtóközleményét olvashatták.

Kiemelt kép: Bobkó Anna / SZTE NKI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.