Közélet

Súlyos milliókba kerül a városnak a szemetelők elleni harc

Súlyos milliókba kerül a városnak a szemetelők elleni harc

2021. április 1., csütörtök
Súlyos milliókba kerül a városnak a szemetelők elleni harc

Az SZKHT ügyvezető igazgatója lapunk megkeresésre elmondta, folyamatosan ellenőrzik az illegálisan elhelyezett szemetet Szeged közigazgatási területén. Makrai László közölte, az elmúlt évben helyszíni tettenérés és bírságolás öt alkalommal volt, 240 köztisztasági szabálysértési eljárás kezdeményeztek a rendőrségnél, valamint két ügyben indult eljárás a cég kezdeményezésére illegális hulladékkal kapcsolatban.

Makrai kiemelte, tavaly több mint 7 millió forintba került a heti rendszerességű gyűjtőszigeti illegális gyűjtés.

–Az illegális hulladék ráhordása a szelektív gyűjtő szigetekre folyamatos, szigetenként csak a mennyisége és összetétele változik. A gyűjtőszigetek ürítését és takarítását végző munkatársak folyamatosan jelzik az illegális hulladék jelenlétét. A gyűjtő szigetek tartályait és edényeit hetente háromszor ürítjük, azok környékét pedig hetente egyszer takarítjuk, és szállítjuk el az odahordott illegális hulladékot. A szigetek állapotát hétről-hétre fényképeken is rögzítjük – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

https://szegedma.hu/2021/03/van-ami-nem-valtozik-haztartasi-szemetben-usznak-szelektiv-gyujtoszigetek

Kitért arra is, hogy az illegális hulladék szinte mindegyik gyűjtőszigetnél megjelenik kisebb nagyobb mértékben.

Elmondása szerint a legtöbb illegális hulladék az újszegedi, a dorozsmai és rókusi gyűjtőszigeteknél jelenik meg. Hozzátette, a nemrég felszámolt tápéi szelektív gyűjtősziget is közkedvelt volt az illegális hulladékot elhelyezők körében, olykor még trágyát is vittek a helyszínre.

Az ügyvezető igazgató szerint hatósági, rendőrségi vagy közterület-felügyeleti tettenéréssel és magasabb büntetési tételekkel lehetne hatékonyabban felvenni a harcot a szemetelőkkel szemben.

–Igyekszünk térfigyelő kamerákat telepíteni, ami alapján az idei évben 66 darab rendőrségi eljárást van folyamatban a gyűjtő szigeteknél illegális hulladékot elhelyezőkkel szemben. A rendőrség vallomástételre idézi az elkövetőket és bírságol – avatta be lapunkat Makrai.

Kiemelt képünk archív

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.