Közélet

Megújul a híres szentesi polgárház

Megújul a híres szentesi polgárház

2021. március 4., csütörtök
Megújul a híres szentesi polgárház

2020-ban is 370 millió forintra pályázhattak a részben önkormányzati fenntartású múzeumok szakmai és infrastrukturális fejlesztési céljaikra az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kubinyi Ágoston Programjában, amelyet már 17. alkalommal hirdettek meg.

A Koszta József Múzeum a szentesi önkormányzaton keresztül több éve sikeresen pályázik a Kubinyi Ágoston Programban, a korábbi években rendszeresen nyert szakmai támogatást, ahogyan idén is a Péter Pál Polgárház fűtési rendszerének rekonstrukciójára és korszerűsítésére.

A Péter Pál Polgárház Szentes első kőépülete. Az 1830 óta lakott, majd később múzeumként ismert épület a nagyhírű, közmegbecsülésnek örvendő Péter Pál család tulajdonában állt. Az 1980-as évek óta működik muzeális kiállítóhelyként. Az immáron 190 éves épület egyik nagy problémája a fűtésrendszer jelenlegi állapota. A most használatban lévő rendszert az 1990-es években építették ki, ez pedig az elmúlt lassan 3 évtized alatt veszélyesen elavult. A most megnyert támogatásból a kiállítóhely főépületében a gázkészülékek cseréjét, a vendéglakásban a radiátorok szelepcseréjét végzik el, így a különböző épületrészek fűtése külön szabályozhatóvá válik, ez pedig a műtárgyak állapotában és a látogatók komfortérzetén is javítana.

A korszerűsítés során a pincében előkészítik a padlófűtés-rendszert, így a pincehelyiségbe is lehetőség lesz időszaki kiállítások, kisebb előadások, rendezvények szervezésére. Hasonlóan ahhoz a korszakhoz, amely az egykori szentesi muzeológus, Rózsa Gábor nevéhez köthető, amikor számos találkozó, szakmai és baráti ankét fémjelezte a Polgárház hangulatát.

A felújítás várhatóan április 20-án kezdődik és december elejéig tart.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.