Közélet

Kitüntették Ördögné Kolbert Zsuzsannát

Kitüntették Ördögné Kolbert Zsuzsannát

2021. március 23., kedd
Kitüntették Ördögné Kolbert Zsuzsannát

Már általános iskolás korában felébredt az érdeklődés Ördögné Kolbert Zsuzsannában a természettudományok, akkor még mindenekelőtt a környezetvédelem iránt.

Komárom-Esztergom megyéből származom, édesanyám javaslatára jelentkeztem a Szegedi Tudományegyetemre biológusnak, mert úgy hallotta, Szeged a biológia fellegvára.

mondta Ördögné Kolbert Zsuzsanna

Az SZTE növénybiológusa elmondta, Ötödik osztályos voltam, amikor az osztálytársaimmal egy környezetvédő klubot alakítottunk. Hulladékgyűjtési akciókat szerveztünk, versenyeztünk, ki tudja összegyűjteni a legtöbb zsák szemetet.

Ördögné Kolbert Zsuzsannát immár az Szegedi Tudományegyetem Növénybiológia Tanszékének egyetemi docenseként tevékenykedik. Fő kutatási területe a növényekre gyakorolt stresszhatások molekuláris szintű laboratóriumi feltérképezése.

Számos stresszhatás éri a növényeket, amelyek alkalmazkodóképessége sokkal nagyobb, mint az állati vagy emberi szervezeteké.

Hiszen a növényeknek helyben kell mindent megoldaniuk a túlélésért. Ilyen stresszhatás például a hőmérséklet és fényhatások ingadozása, egy rovar rágása, vagy éppen egy gomba, baktérium támadása. A csoportunk a növények ezekre a hatásokra adott, molekuláris szintű válaszait kutatja – magyarázta.

Kutatásai mellett oktatói tevékenységére is nagy hangsúlyt fektet, elkötelezett segítője a fiataloknak

Kutatás és oktatás kéz a kézben járnak nálam.

Mindig részletesen, szigorúan, előre eltervezem a napi teendőimet, így könnyebb kialakítani az egyensúlyt a kutatói-oktatói tevékenységem és a családi teendőim között, hiszen feleség és anya is vagyok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.