Közélet

Kormányzati támogatással tovább fejlesztik a szegedi szerb nemzetiségi oktatási intézményeket

Kormányzati támogatással tovább fejlesztik a szegedi szerb nemzetiségi oktatási intézményeket

2021. február 24., szerda
Kormányzati támogatással tovább fejlesztik a szegedi szerb nemzetiségi oktatási intézményeket

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón azt mondta, a napokban megkezdődött a Szegedi Szerb Oktatási Központ épületének kivitelezése. Bár a beruházás előkészítése sokáig elhúzódott, szimbolikusnak nevezhető, hogy a munkálatok éppen az egykor az ÁVH által használt épület egyes részeinek bontásával indultak el - tette hozzá.

A kormány emellett 70 millió forinttal támogatja a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Könyvtár szegedi tagintézménye épületének korszerűsítését, a pénzből a pince és a tetőtér újulhat meg. Korábban szintén állami forrásból már elvégezték az óvoda működéséhez szükséges felújításokat, az épület homlokzata is megszépült - közölte az államtitkár.

A Szerb Országos Önkormányzat Szeged mellett Budapesten, Deszken, Battonyán és Lóréven is fenntart oktatási intézményeket. A kormány ezek fejlesztését is támogatja, az épületek felújításával, iskolabusz vásárlásával - mondta Soltész Miklós.

Az államtitkár kitért arra, a szerb kormánnyal közösen megpróbálnak megállapodásra jutni a szegedi szerb templom rekonstrukciójáról.

Soltész Miklós közölte, Szerbia és Magyarország kapcsolatai kitűnőek, ennek köszönhetően jó Szerbiában élő magyarnak és Magyarországon élő szerbnek lenni.

B. Nagy László (Fidesz) országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a két nemzet közötti kapcsolatok javulása mindkét nép lelkében is hatalmas változást hozott.

Alexov Lyubomir, az Országgyűlés szerb nemzetiségi szószólója kifejtette, a jó szomszédi viszony első számú haszonélvezői a magyarországi szerb közösség tagjai.

Utalt arra, hetven évvel ezelőtt az egyház iskolák államosítása miatt - öt települést leszámítva - megszűnt a szerb nyelvű közoktatás Magyarországon.

A kormány több milliárd forintos támogatásával ezen az öt helyszínen olyan fejlesztések indultak el, amelyek a szerb közösség számára csak Klebelsberg Kunó iskolaépítési programjához hasonlíthatók

- hangsúlyozta a szószóló. Hozzátette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol az oktatási intézményekben megteremtik a feltételeket, ott többszörösére nő a tanulólétszám.

Szutor Lászlóné, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke elmondta, az oktatás a szerb nyelv, kultúra, hagyomány, az ortodox vallás megőrzésének záloga. Az önkormányzat 2011-ben vette át az első köznevelési intézményt. Jelenleg öt településen működtetnek iskolát, óvodát, ezekbe 809 gyermek jár, s a tanulólétszám folyamatosan növekszik.

Szegeden 2018-ban szerb iskolát, tavaly szerb óvodát alapítottak. Jelenleg a Tisza-parti városban kétcsoportos óvoda, felmenő rendszerben háromosztályos iskola működik.

(MTI/SzegedMa)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.