Közélet

Könnyebben akadhatunk elődeinkre

Könnyebben akadhatunk elődeinkre

2021. január 1., péntek
Könnyebben akadhatunk elődeinkre

A Magyar Közlönybenmegjelent határozatszerint Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a Magyar Nemzeti Levéltár szervezeti keretein belül Családtörténeti Kutatóközpont kialakítására kerül sor, továbbá digitalizálják az 1895 és 1980 között kiállított anyakönyvek közlevéltárban őrzött másodpéldányait is, hogy könnyebb legyen acsaládfakutatás.

A program felelőse Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere lesz, akinek az irányításával 2022. március 31-ig kell létrehozni a Családtörténeti Kutatóközpontot. A kormányhatározat szerint a központ feladata a családtörténeti források feltárása és digitalizálása, az eredeti iratok digitális másolataihoz való elektronikus hozzáférés elősegítése, a családtörténeti kutatásokat elősegítő tartalom- és szolgáltatásfejlesztések megvalósítása, mindezek élményszerű bemutatása, valamint a családtörténeti kutatások módszertani támogatásának díjmentes szolgáltatásként történő ellátása lesz, valamint térítés ellenében családtörténeti kutatásokat is végezhet.

A nemzeti, közösségi és egyéni identitás erősítését és megőrzését elősegítő családtörténeti kutatások támogatására a kormány 443,4 millió forintot szán a 2022-es költségvetésből, a Családtörténeti Kutatóközpont működtetésére pedig 2023-tól évi 112,4 millió forintot kíván fordítani.

Az 1895–1980 között keletkezett állami anyakönyvek digitalizálására pedig a 2022-es központi költségvetés tervezésekor a kormány ötszázmillió forintot különít el.

A napokban megjelent kormányrendeletben foglaltakat a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) is méltatta, hangsúlyozva, hogy a tervezett digitális adatközpont jelentősen felgyorsíthatja majd a kutatók munkáját, akik nemcsak az anyaországi, hanem a határokon túli kapcsolatok felkutatásával is foglalkoznak.

(MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.